Днес мнозина залагат на здравословния начин на живот. Многобройни блогове, списания и реклами проповядват неуморно колко е важна т.нар. „Healthy Food“ и нейните разновидности. Но по ирония това, което е полезно, може и да разболее - по-точно тогава, когато здравословното хранене престане да бъде здравословно и се превърне във фиксидея.

Какво е орторексия?

Изразът Orthorexia nervosa или орторексия (от гръцките думи ὀρθός – „правилно“, и ὄρεξις – „апетит, жажда, алчност“) описва преувеличеното и натрапчиво съсредоточаване върху здравословното хранене, качеството на продуктите и избягването на „нездравословни“ такива.

US-учени: Спрете яйцата за закуска


При това състояние с течение на времето дефиницията за „здравословно“ и „нездравословно“ става все по-строга. Подобно поведение, основано върху самоналожени правила, може да доведе до психични и/или физически проблеми.

Понятието, по подобие на Anorexia nervosa, е въведено от американския лекар Стивън Братман през октомври 1997 година, след като наблюдава този модел на болестно отношение към храната както у себе си, така и у свои пациенти.

И докато Anorexia nervosa е количествено хранително нарушение, то орторексията е количествено смущение. Според оценките един до два процента от населението страдат от орторексия.

Тази храна присъства в повечето хладилници, но спрете да я давате на децата си!

Болестно състояние ли е Orthorexia nervosa?

Orthorexia nervosa не е включена в международната класификационна система ICD 10 или в класификационната система на САЩ DSM-5 и в момента се обсъжда причисляването й към хранителните разстройства, като мненията са противоречиви.

Спорът се води главно около това дали става дума за заболяване, или просто за „разточителен“ стил на живот.

В дългосрочен план признаването й за болест зависи от степента на наложените ограничения, които застрашават качеството на живота.

Освен това се дискутира дали диагнозата орторексия е свързана с наличието на определени личностни качества.

Внимание! Това са витамините, които не трябва да комбинираме

Терапия

Също като останалите хранителни разстройства орторексията подлежи на лечение. При това най-важно е засегнатите от нея да нормализират хранителните си навици и да се отпуснат.

Те трябва да се научат да ядат с чиста съвест отделни храни само заради вкуса, без да се фиксират върху хранителната им стойност или ползите им за здравето. Тъй като по принцип е полезно да се храним здравословно, терапията е голямо предизвикателство.

Тук решаваща роля играе промяната на мисловния модел по отношение на начина, по който възприемаме себе си, и това как изглеждаме в чуждите очи.

Вътрешната хармония е определяща за здравословното хранене – така, както е при диетата на Буда,  – без принуда и гузна съвест.

Така наречените „Cheat Days“ (мръсни дни), колкото и безобидно да звучи изразът, изискват култура, в която яденето се заклеймява като грях.

За здравословния начин на живот най-важна е любовта към самите нас – а ние можем без проблем да се научим да обичаме себе си!