„Кадрите, които са пред вас не са композирани, режисирани и обработвани от мен, те не са мои, а на клиенти и аз нямам нищо общо с тях". Това каза в съдебната зала известният пловдивски фотограф Димитър Дардов. Той застана пред окръжните магистрати, за да обжалва наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”, определена от Районния съд преди седмица, съобщава Trafficnews.bg. 

Разкриха подробности за жертвите на педофила фотограф от Пловдив

Срещу фотографа са повдигнато две обвинения – за блудство с непълнолетна и за създаване и държане на порнографски материали на лица ненавършили 18 години.

Защитата на Дардов бе поета от адвокат Йордан Давчев, чието искане за допускане на разпит на жената на обвиняемия бе прието от магистратите. Тя определи общата характеристика на фотографа, като много добра. Съпругата му заяви, че той е изключително грижовен баща, внимателен и грижата за децата е изцяло негова.

От 2012 живеем заедно, първо в Англия, после се върнахме в България. Имаме 2 момчета. Като човек е изключително добър, състрадателен и справедлив, а като мъж е нежен, любвеобилен и отдаден на семейството си. Винаги се е стараел нищо да не липсва нито на мен, нито на децата,” разказа още жената.

В пледоариите си прокурор Светослава Пенчева пожела потвърждаване на ареста на обвиняемия, а адвокатът му заяви, че подходящата мярка е „домашен арест”, а дори и „подписка”, за да работи от вкъщи.

Юристът разказа, че Дардов е купувал хард дисковете втора употреба и снимките вътре са били на хора, които са останали на тях. По думите на адвокат Давчев обвиняемият е запазил кадрите и ги отделил на отделен хард диск, защото „били чужди” и трябвало да ги пази.

Предоставил съм всичката налична техника, завел съм разследващите до мястото където бяха, което е в гора и без регулация. Искам да се грижа за децата си и да мога да ги водя на градина. Ще съдействам с каквото мога”, завърши известният фотограф.

Шок в Пловдив: Много известен жител на града е арестуван заради детско порно

Още преди да влезе в съдебната зала на въпрос дали е виновен, обвиняемият Дардов заяви- "категорично не". 

След изслушване на всички страни по делото, съдебният състав сметна, че най-адекватната мярка спрямо фотографа се явява "задържане под стража" и затова го остави за постоянно в ареста. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване!

Припомняме, че 42-годишният фотографът бе арестуван преди седмица, след като при обиск, у него са открити порнографски материали. В последствие са открити доказателства и за извършени блудствени действия със 7-годишно момиченце.

Установено е, че през 2021 година, във вила на Върховръх, позната на Дардов оставила дъщеря си да я гледа. Според обвинението, фотографът се е възползвал и е блудствал с детето.

Той е привлечен като обвиняем и за това, че на 10 октомври 2023 г. в жилище в Пловдив е държал за себе си фото и видеофайлове, представляващи порнографски материали, за които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст.

По искане на прокуратурата Районен съд го е задържал под стража, което решение се обжалва в момента пред въззивната инстанция.

Разследването по случая е проведено от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Дардов бе сред търсените фотографи в града, известен е със сватбените и абитуриентските си сесии. В официалния си сайт съобщава, че е заснел над 1340 сватби в България и чужбина. Не крие факта, че е снимал и 11 сватбени тържества на служители на НАП. 

Записванията за абитуриентските фотосесии за т.нар. "Клас на Дардов" се правят година по-рано. Занимава се и с портретна фотография.

По непотвърдена информация Дардов е поставял скрити камери в съблекални и сервизни помещения по време на сватбените тържества, които е заснемал. Младоженци, които не се възползвали от услугите му, били посетени от НАП, след сигнал от фотографа за незаконно придобити средства. 

Полицаи, специализирани в разследване на киберпрестъпления, издирват и други порнографски материали, заснети от фотографа. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук