С цел да се запази статуквото в Италианския лицей в Горна баня, през последните няколко седмици спонтанно се сформира неформална, полуконспиративна група. Подобно на своите предшественици от 70-те години на миналия век в Китай, известна като "Бандата на четиримата" и тукашните им последователи провеждат ежедневни тайни срещи в кабинета на погнатата да освободи поста на „временно изпълняващ длъжността“, отлежала директорка Величка Велянова.

Тези, четиримата, денонощно си блъскат главите как да опазят проклетото „статукво“, а то е – елитно държавно училище, обрасло с множество паразитни частни структури, безмилостно изсмукващи финансовите му ресурси.

И тук централната фигура е жена /както и в Китай – съпругата на Мао Дзедун/, Величка Велянова. Останалите трима – Спас Панчев, Росен Томов и Стилиян Тютюнджиев – всичките с меко казано спорна репутация в интернет пространството, оглавяват гореспоменатите частни фондации, асоциации, частна детска градина, частно училище… И много, много имоти, прехвърляни във всички посоки.

Идеята на съглашателите е да се възползват от смяната на министъра на културата Велислав Минеков, да се присламчат към новия министър Найден Тодоров, да провалят провеждащия се в момента конкурс за избор на директор на НУКК и леля Величка да запази поста си поне до приключване на учебната година – тоест, да се приемат поредните няколкостотин „талантливи“ деца на щедри родители, заплатили съответните тлъсти такси в частния учебен подготвителен център на дъщеря й Зорница.

 А след това – Госпожата си е подготвила и „бодра смяна“ – на трона на „фараона“ формално да се възкачи протежето й Иван Капурдов, учител по биология, но задкулисно тя и „бандата на четиримата“ да продължат да дърпат конците. Далечната им цел – на първо време да се тушират назначените от НАП данъчни проверки, да се запази непокътната изградената 35-годишна империя. Носят се слухове, на които не искаме да вярваме, че в по-далечна перспектива на мушката са и 120 дка в местността „Камбаните“, собственост на Лицея.

И както често се случва в изстрадалата ни Родина, все ще се намери някой, затлъстял на работното си място министерски чиновник от Министерство на културата, който ще си почовърка носа, ухото, ще се почеше по някое недотам прилично място и ще провали конкурса за избор на нов директор на НУКК, като се намери „причина“ за неговото отлагане… Пък и защо ли да си навлича неприятности с такъв „безспорен авторитет“ като Величка Велянова – носител на най-високите държавни отличия – орден „Стара планина“, „Кирил и Методий“, „Златен век“… за постигнати „високи постижения“ в учебния процес – Лицеят, след 35-годишното й мъдро ръководство, вече върви към дъното в класирането по успех на държавните зрелостни изпити.

В крайна сметка сагата с пенсионирането на „незаменимата“, уж „временна директорка“, Величка Велянова придоби исторически, мелодраматичен характер. От 15 години се повтаря един и същи сценарий – към края на учебната година от директорския кабинет се чуват измъчени стенания: „Ох, преуморих се, тази година ще се пенсионирам“, но през септември отново Тя е на бойния си пост в директорския кабинет пред телевизора със сериали. После пък…, учебната година вече е започнала и не е целесъобразно да се сменя директора… И се започва едно събиране на мелодраматични „подписки от родители“, писане на писма от кой ли не до Президент, министър председател, до посолства и до … Бог знае още къде.

Така провалиха през миналата година вече един конкурс, на който 5-ма наивни ентусиасти си бяха подали документите за директор на Лицея. През тази година нещата се предвижиха с една стъпка напред – министърът назначи комисия, която одобри трима кандидати, и… отново греда – нов министър, нови подписки, нови, вече изтъркани интриги… Да не говорим как се чувстват излъганите за пореден път участници в обявяваните конкурси и дали им е останала и капчица вяра в законите и в българските институции.

Пред новия министър на културата Найден Тодоров има два варианта – да спази закона и да приключи процедурата по провеждането на отдавна стартиралия и изстрадан конкурс и в близките дни да назначи нов директор на Италианския лицей, или да се остави да бъде оплетен в мрежите на статуквото и свободното падане на Лицея да продължи…