Ако някой непредубеден човек, или пък данъчен, или магистрат си направи труда да се сдобие със справка за две физически лица от Агенцията по вписвания /информацията е публична/ и разпечатаните страници се подвържат, ще се получи средно по обем и формат томче.

Гореспоменатите физически лица са: Величка Велянова Пейкова – и.д. директор от 35 години на Италианския лицей в Горна баня и Зорница Венцеславова Пейкова – дъщеря на незаменимата и вечна изпълняваща длъжността директор. За придобиването на недвижими имоти те са използвали всички нотариални похвати, понякога твърде неразгадаеми, вероятно за заблуда на противника – нещо като защитната реакция на октопода, който променя цвета и формата си за да се предпази от хищници. Но за октопода ще стане отново дума малко по-нататък.

А справката.., справката е истинска джунгла от „прехвърляния“ на апетитни недвижими имоти във всички най-атрактивни дестинации на Р. България – покупко-продажби, доброволни делби, замени, дарения, констативки, прехвърляния в изпълнение на дълг с н.а., обезщетения и т.н. и т.н. С други думи, определено става дума за едно от най-заможните български семейства. Апартаменти, гаражи, парцели, поземлени имоти и гори в столичните квартали Лозенец, Павлово, Бъкстон, Банкя, Горна баня, Красно село, Овча купел, Казичане; в Созопол, Аркутино, Троян, с. Соколово, с. Радювене, Чифлик – списъкът е дълъг и неразгадаем.

Прекрасната учебна база на Италианския лицей, разположена върху 104 дка в полите на Люлин планина и още 120 дка до комплекс „Камбаните“, привличат като магнит половин дузина небезизвестни лица с апетит към недвижимите имоти в т.н. „Училищно настоятелство“. Всъщност това е сдружение с нестопанска цел, но в частна полза, което по същество е в нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование. В нарушение на същия закон е и участието на и.д. директор Велянова като член на Настоятелството. Но именно тук неукротимият предприемачески дух на възрастната директорка намира питателна среда за различни бизнес партньорства и „проекти“.

Но да се върнем към метафората с октопода – Членове на сдружението в частна полза, т.н. „Училищно настоятелство“ /УН/, които отдавна не са родители на ученици в Лицея /парадокс/, учредяват най-различни частни фондации, сдружения, асоциации, свързани като с пъпна връв с държавното училище. 5-6 са основните играчи от УН, най-близкото обкръжение на Госпожата – бизнес дама /баба/, които в очевиден конфликт на интереси, заедно с нея, учредяват и стават собственици на частните „Чифлик 2006“ ЕООД, „Камбана-НУК“ ЕООД, Частна детска градина „Д-р Мария Монтесори“, Частно основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Д-р Мария Монтесори“ и др. Безотчетните приходи от държавната хранилка – ясла дотолкова им се услаждат, че същата тази компания закупува в режим на съсобственост и огромни парцели в Горна баня, които след това дава на строителни фирми срещу обезщетение - апартаменти. Лесно можете да се досетите дали някой от въпросните тарикати е бръкнал в собственият си джоб за сделките по покупко-продажби.

„Компанията“ си има и нотариус – легендарният столичен нотариус Стилиян Тютюнджиев (той също е член на УН и на управителните органи на частните субекти –пораждащо съмнение за конфликт на интереси). Не споменаваме имената на останалите „съдружници“, тъй като за никого не е проблем да се сдобие с необходимата информация, която е публична, най-малкото пък за „бдителните“ проверяващи и разследващи органи…

Дали този най-фрапиращ корупционен скандал в образователната ни система ще бъде разплетен – топката е в полето на НАП и разследващите?!