Новият министър на земеделието и храните ще отиде при хората от наводнените райони в Южна България. По неговите думи те трябва да усетят, че държавата стои зад тях. Причините са и повредени съоръжения на "Напоителни системи", а не само природно бедствие, заяви Иван Иванов пред БНТ.

"Несъмнено обилните валежи допринесоха за критичната обстановка в областите Смолян, Кърджали и Пловдив. Немалка част от проблемите са причинени от повредени съоръжения на „Напоителни системи“.

Голяма част от водната инфраструктура беше унищожена и нарязана на скрап, помпените централи и каналите бяха неподдържани. По Плана за възстановяване имаме елемент, който засяга възстановяването на "Напоителни системи“, в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, който е част от ОСП, се работи много усърдно за напояването, защото земеделие без напояване няма как да стане. ЕК е отправила ред забележки за това, че се опитваме да възстановим стари съоръжения, чиято годност е под въпрос. Огромен фокус е насочен към този сектор“, добави той.

"Всеки земеделски стопанин, който е загубил площи и продукция не трябва да губи време, а да се обърне към съответната общинска служба по земеделие, за да бъде обезщетен. Очакваме да намерим изход от тази ситуация и може би да бъдат отпуснати средства от Фонда за бедствия и аварии, за да бъдат възстановени тези съоръжения. За да нямаме следващи бедствия, е важно да изчакаме да спаднат водите и да бъдат възстановени тези защитни съоръжения“, заяви той.

"Нашето земеделие не е в упадък, но има натрупани през годините диспропорции. Имаме изключително добре развит отрасъл. Пустеещи територии няма, дори има битка за парцели и недостиг на земеделски площи. Всякакви заобикаляния на закона ще излязат наяве", закани се Иван Иванов.

Днес продължава срещата с областните управители, на която ще присъства и министърът на земеделието и храните, директорът на "Напоителни системи“, както и директорът на дирекцията в Министерството. Това нещо се корени в години изоставяне на сектор "Напояване“. Проблемите са натрупани в обем, за който трябва да намерим изход в много кратък срок, очерта своите действия Иван Иванов.