Два респиратора от последно поколение бяха осигурени за УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Те са закупени от депутата от ДПС Делян Пеевски, а дарението е на стойност 72 000 лева.
„Искам от името на Университетска болница „Света Марина“ да изкажа своята дълбока благодарност за това, което сте направили като дарение и това, което продължавате да правите за нашата болница, нашите болни и за колегите, които работят. Дарението на респиратори е важно за нас, защото грижата за пациентите, особено за интензивно болните пациенти – тези, които имат нужда спешно да им се окаже помощ, е най-важната. Жестът, който правите, спасявайки човешки животи по този начин, е нещо наистина благородно. Благодаря още веднъж и се надявам все по-малко болни да имаме с COVID-19“.
 

С тези думи изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова връчи свидетелства за дарение на депутата от ДПС Ерджан Себайтин и областния председател на движението във Варна Сали Табаков.
 
„Това дарение е свързано с пандемията от COVID-19 и ние благодарим на господин Пеевски, че се отнася най-вече изключително отговорно и ангажиращо със ситуацията в страната. Това са респиратори от последно поколение и мисля, че варненската общественост също е благодарна за това“, заяви Ерджан Себайтин пред журналисти, които отразиха събитието.
 
„Двата апарата са на стойност 72 000 лева. Дарението, да подчертая, е лично от господин Пеевски. Политичека партия ДПС направи друго дарение в размер на 101 000 лева на министерството на здравеопазването, по фонда за лечение на COVID-19.“, разясни колегата му Сали Табаков.
 
„Апаратите са съвременни, с достатъчно възможности, за да обслужат всички тежко болни пациенти в зависимост от техните заболявания с дихателна недостатъчност, която може да бъде различни видове, и с тях можем да правим всичко, което е необходимо за лечението им“, сподели компетентното си мнение началникът на Клиниката по анестезиология към университетската болница, проф. д-р Вилиян Платиканов.

С това дарение общият брой на респираторите в УМБАЛ „Света Марина“ става 40.
„Тестваме пацинти не само в нашата инфекциозна клиника и от подадените от РЗИ-Варна пациенти – с клинични симптоми или контактни лица, а изследваме всички хоспитализирани пациенти по указания, които ни се подават от инфекциозните клиники и РЗИ-тата в Русе, Шумен, Разград, Търговище, Силистра.

От началото на месец март, когато започна да работи лабораторията със заповед на мнистър Ананиев, ние сме направили над 1250 проби. На този етап респираторите се ползват от всички интензивни звена.

Да не забравяме, че ние имаме и детско интензивно звено, имаме и интензивно неврологично, имаме и интензивно респираторно“, разясни проф. д-р Силва Андонова, за да илюстрира големия обем от работа, който се извършва в болницата и необходимостта респиратори за лечението на пациенти.
 
Ерджан Себайтин и Сали Табаков добавиха, че освен тези два респриратора, Делян Пеевски дарил и 5000 лева на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, а също така защитни екипи и маски. И припомниха, че депутатът е осигурил и 60 000 лева за АГ-болницата във Варна, които са необходими за закупуването на кувьози.
 
 Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ