Ново огнище на COVID-19 в  дом за хора с умствена изостаналост в Русокастро. 67 от общо 200 души персонал и пациенти там са с коронавирус, предава Нова телевизия.

Регистриран е и първи смъртен случай. За да се ограничи заразата в общината, медицинският персонал, който работи в дома, ще живее в контейнери в дните на карантина.

Първият заразен с COVID-19 в дома в Русокастро е служител, а случаят е от 2 декември. Веднага са тествани всичките служители и обитатели на социалното заведение. 

„За съжаление имаме един единствен случай с летален край и той е служителят, който първи се установи, че е с коронавирус”, заяви директорът на дома Любчо Марков.

Само 10 от всички заразени - на възраст 23-70 години, имали лека температура през изминалите 4 дни.

Медицинската сестра Светла Христова заяви: „В момента всички са добре. Само един от потребителите е с леко повишена температура, но той си има съответната терапия, която е много добра”.

Служители разказват, че при тях също няма изразени симптоми. По думите на Йордан Иванов, той също се чувства добре и работи, макар да е с положителна проба, тъй като ситуацията е такава, и карантината го хванала в дома.

Не само Йордан, а и всички работещи в най-голямата социална институция на територията на общината не са се прибирали в домовете си вече 5 дни. С решение на общинския съвет в двора на училището в селото се изгражда временна база, в която персоналът ще почива. Така заразата няма да се разпространява в населеното място.

„Това се налага, за да не се прибират при семействата си и по този начин да ги поставят в риск, както тях, така и своите близки.Те ще почиват в тази преходна база”, заяви директорът на дома Любчо Марков.