До края на годината се очаква на няколко стъпки да бъде постигнато ново увеличение с още до 20 на сто на заплатите на работещите в държавната "Ел Би Булгарикум". Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на дружеството Живко Живков, който заема длъжността от началото на юни тази година.

Работещите в "Ел Би Булгарикум" вече получиха 10-процентно увеличение на възнагражденията си за май, със задна дата, както и за юни. 

В момента средната заплата на заетите в производствената база на дружеството във Видин, с включени към нея осигуровки и материални придобивки, считам, че надвишава тази за града, каза Живков, без да уточни средния й размер.

Дружеството планира да разкрие нова производствена база близо до София, както и два нови фирмени магазина в центъра на столицата.

Ръст от четири на сто на печалбата отчита дружеството

С около 4 процента се е повишила печалбата на компанията за първите шест месеца на 2024 г. спрямо първите шест месеца на 2023 година.

Отчетите на дружеството показват, че само за юни тази година приходите от директна продажба надвишават в пъти тези за години назад. Запазват се и постъпленията от лицензионни договори с Япония, Монголия, Ливан и др.

В момента компанията преговаря за сключването на подобен договор с една от най-големите фирми в Полша, която преработва и продава мляко.

Интересът към "Ел Би Булгарикум" е постоянен от години, въпреки ръководството в конкретния момент и политиката, която се води в компанията, заяви изпълнителният й директор.

През юни дружеството регистрира най-силните продажби на кисело мляко от пет години насам, отбелязва и двоен скок на продажбите на пробиотичния си айрян.

Този продукт, по думите на Живко Живков, е уникален по рода си за пазара в България и се превръща в хит в горещите месеци, заедно с вече доказалото се кисело мляко с прибавени в него живи организми.

По данни на компанията 4,5-процентовото пробиотично мляко с марката "Ел Би Булгарикум" заема челни позиции в продажбата на свежи млека в мрежата на всички търговски вериги и фирмени магазини на дружеството.

В производствената база на предприятието няма залежала продукция и произведената стока се пласира по график, съобщи изпълнителният директор, като коментира, че технологичното време за зреене на твърдите сирена и кашкавали не е процес, който може да бъде определен като залежаване.

Той посочи, че на този етап не планира да прави одит на евентуални нерегламентирани и неправомерни действия от предишното ръководство. 

Заплатите

"Двадесет дни след встъпването ми в длъжност увеличихме заплатите с 10 процента на всички заети в производството и в научно-изследователската лаборатория на дружеството. Изключих, по моя собствена преценка, администрацията на "Ел Би Булгарикум", каза изпълнителният директор.

Работещите са информирани, че след анализ на реализирания оборот, съобразно естеството, качеството и количеството на свършената работа, през септември отново ще има разговори за ново увеличение на възнаграждения.

Поетапно, според показаните резултати, които и в момента са добри, ние ще увеличим и с 5, и с 10, и дори с 20 процента (заплатите), в крайна сметка министърът на икономиката и индустрията обеща до 30 на сто, коментира изпълнителният директор намеренията за ръст на възнагражденията и допълни, че за него е напълно реалистично в рамките на тази година това увеличение да бъде постигнато.

Българското мляко

Докато аз съм ръководител на дружеството, "Ел Би Булгарикум" ще работи само с висококачествено сурово българско мляко, категоричен е Живков. Поради големия дефицит на сурово мляко предприятието работи с десетина български ферми. От тях четири са големите, а другите са малки, местни ферми.

Живков изтъкна, че дефицитът на мляко е заради сушата, която се отразява на млеконадоя, както и заради пожарите в южната част на България, които засегнаха и фермерите като цяло. Той обобщи, че това няма как да не се отрази върху изкупната цена на млякото. В момента тя варира от 85-90 стотинки за литър до 1 - 1,15 лева на места за големите млекопроизводители.

Търговските вериги, собствената мрежа и новото производство

Сега "Ел Би Булгарикум" има сключени договори с девет търговски вериги и преговаря с една от най-големите вериги в България.

Предоговорил съм и стар договор с друга голяма верига, допълни Живков, като не уточни имената на двете вериги поради търговската тайна.

Той каза, че неговата задача като ръководител е да увеличи капацитета на производство, защото наличните мощности в момента ограничават стремежа на ръководството "да завладее повсеместно щандовете на всички вериги".

До края на годината предстои да бъде изготвена нова бизнес програма за дружеството за следващите две години, в която ще бъдат разчетени допълнителни инвестициите в нови производствени мощности.

Живков посочи, че последното обновяване на базата във Видин е било през 2018 година и то основно в посока подобряване на условията на труд за работещите.

"Желанието ми е освен служителите и работниците да бъдат добре материално осигурени, да увеличим сегашните 450-500 тона преработено мляко, от които минимум 300-350 тона са за производството на кисело мляко, айрян и пастьоризирано прясно мляко, с проценти повече", каза той и допълни, че в плановете е и разкриването на още една производствена база близо до София.

Компанията в момента разполага с 13 собствени магазина, като 11 от тях са в София, има един склад на едро, също в столицата, и един магазин във Видин.

Намеренията на сегашното ръководство предвиждат да се направи реорганизация на съществуващите магазини и да бъдат отворени минимум два нови фирмени магазина добре заредени със стока и оборудвани с техника, като идеята е те да бъдат разположени в центъра на София. 

Цените

Изпълнителният директор на дружеството отново напомни, че в момента изкупната цена на суровото мляко е висока, което е сред причините да няма очакване, че цените на продукцията на "Ел Би Булгарикум" ще спаднат.

Същевременно той посочи, че вероятно веригите избягват шоковото намаляване или увеличение на цените на предлаганите продукти, поради което и цените на "Ел Би Булгарикум" са константни от началото на годината.

Във връзка с дефицита на сурово мляко и евентуалното увеличение на цените на крайния продукт Живков каза, че "търговската логика предвещава такова нещо", но допълни, че "в крайна сметка покупателната способност на гражданите също е много важна".

Проектът между "Мейджи" и "Ел Би Булгарикум" 

Според изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" няма забавяне по проекта между дружеството и японската "Мейджи" за създаването на съвместен научно-изследователски център в София.

Към момента с колеги от различни институции работим по конструирането на окончателен договор, очаквайки в средата на септември в България да пристигнат представители на "Мейджи", за да обсъдим един коректен и от взаимен интерес контракт, развиващ науката в "Ел Би Булгарикум", каза още изпълнителният директор на компанията и уточни, че този документ няма общо с лицензионните договори с японската компания.

Идеята е в бъдещия център да се разработват нови, полезни за човека щамове в рамките на партньорство между България и Япония, обясни Живков.