Точно на новогодишните празници екипажите на авиокомпанията Ryanair в Белгия започнаха тридневна стачка, като десетки полети пропаднаха, а хиляди пътници бяха засегнати, предават световните агенции.

Протестните действия се провеждат в момент, когато кризата с разходите за живот стимулира нарастващите трудови конфликти в Европа, които нарушиха празничния период.

Главният изпълнителен директор на летище Шарлероа Филип Вердонк заяви пред АФП, че 48 изходящи и входящи полета на Ryanair са били отменени, като акцията е спряла 30% от полетите на авиокомпанията през белгийския център.

"Общо за трите дни се очаква да бъдат засегнати около 22 000 пътници", посочи той.

Нискотарифният ирландски превозвач разполага с 15 самолета в Белгия и стачката нямало да засегне самолети, базирани в други държави.

БЛИЦ припомня, че национална стачка на служителите по сигурността отменени всички излитащи полети от международното летище в Брюксел през юни с искане за пълно прилагане на трудовото законодателство на страната, като приземяваха самолети.

Профсъюзите обвиниха Ryanair, че незаконно притиска служителите в Белгия да работят от време на време в други обекти в Европа, особено в родната си база в Дъблин, където авиокомпанията изпитва недостиг на служители.

Те също така твърдят, че Ryanair, най-голямата авиокомпания в Европа по отношение на превозени пътници, не декларира правилно заплатите си пред белгийските органи за социално осигуряване и понякога изплаща възнаграждения под законовия минимум в страната.

Профсъюзите планират да стачкуват и през уикенда на 7 и 8 януари, в края на традиционната зимна ваканция в Белгия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук