Поне още десет години в София и големите градове, заради приток на хора, ще има реална необходимост от нови жилища. Това каза шефът на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов на конференцията “Инвестиции и строителство на жилищни сгради” в София в петък. Тенденцията в България е концентрация на хората в големите градове, съобщава "Труд".

Според него до 2040 г. населението на София ще се увеличи на 1,7 млн. души, което е с по 15 хил. човека повече на година. Мениджърът Стефан Карпузов смята, че търсенето на нови жилища ще е засилено, защото панелките вече са на 50 години. 72% от имотните сделки в София се сключват на цена до 100 хил. евро. За да бъдат жилищата достъпни както преди 1989 г., като съотношение между равнище на заплатата и стойността на имота, средната цена на квадратен метър трябва да е 620 евро на кв. м., а не сегашната 1000 евро за кв. м. На форума главният архитект на София Здравко Здравков коментира 2-годишната си работата.

“Започнахме да променяме правилата с промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община”, каза Здравков. Вече не могат да се строят небостъргачи на ъглови имоти. Според Здравков проектите за строеж трябва да се одобряват в идейна фаза, а след като планът влезе в сила, той следва да стане граждански договор и инвеститорите да са спокойни, че проектът им ще се реализира. Очакват ни увеличаване на електронните услуги на НАГ и нови наредби за градския дизайн и за рекламата, допълни Здравков.