В края на септември медицинските сестри ще решат дали да организират протести срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.
На 26 и 27 септември на заседание на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще направим анализ и ще решим какво ще предприемем, обясни председателят на организацията проф. Станка Маркова.
Тя беше категорична, че сестрите в България са наполовина от необходимите. По-малко от 30 хиляди са в момента, а е нужно да са 60 хиляди, за да се изпълни изискването на четири болни да има една сестра, каза Маркова. По нейни разчети 30 години ще са необходими, за да се покрие по някакъв начин липсата им и то при положение, че завършилите не заминават за чужбина. Според данни на асоциацията обаче само от началото на годината досега, страната са напуснали 1200 сестри. Лошото заплащане ги гони във Франция, Испания, Великобритания и Кипър. За съжаление повечето от тях там работят като болногледачи, но истина е, че нямат желание да се връщат в България, коментира Маркова.

За решаване на проблема с недостига на медицинския персонал, асоциацията е предложила на Министерството на здравеопазването след 10-ти клас да се направят професионални училища, които да подготвят сестрински помощници, масажисти за СПА-центрове, стоматологични сестри, както и медицински секретари, които да обработват документите. Това би могло да реши проблема с лисата на хора, защото сега няма кой да даде базовите грижи на болните, аргументира се Станка Маркова. Според нея професионалните сестри трябва да извършват само манипулации.
Няма да има затворени детски ясли заради липса на персонал, заяви още Маркова и уточни, че в тази насока има финансово подобрение. Общините намират начини да отпускат пари, защото за един кмет да си затвори детската градина, значи и той да си приключи мандата, коментира тя.
Не така стоят нещата обаче с някои болници. В болницата в Ботевград сестрите ще се съберат, за да решат дали всички да напуснат. От три месеца не са получавали заплати, а средното възнаграждение там е 250 лв. на сестра. Явно в България заплахата действа, защото във Варна за всички акушерки като казаха, че напускат, се намериха пари за увеличение на заплатите, посочи Маркова. Директорите на болниците не могат да откажат минимално стартово възнаграждение от 400 лв., защото то е договорното с работодателите при подписването на браншовия договор, смята Маркова. /БЛИЦ