Кризата с цената на тока е умишлена, това заяви Иван Хиновски, депутат от ИТН и енергиен експерт с 45-годишен опит. Във връзка с това той призов служебният вътрешен министър Бойко Рашков да разследва бездействие на БЕХ и "ТЕЦ Марица изток-2".

Ето още какво каза Хиновски в интервю за marica.bg

- Защо се стигна до кризата с цената на електричество?

- Това е ликвидна криза, която се случва редовно последните години. И бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която сега задава в залата благонравни въпроси, сама е причинявала няколко такива кризи. Ликвидност значи недостиг на предлагане на електроенергия на борсата по няколко причини.

Първата е технологична, например аварирали блокове. Втората е опит за спекулация, тенденциозно създадена криза. Третата е лош мениджмънт. Отново умишлен, вероятно. Нормално, при по-ниско предлагане от търсенето моментално расте цената. Точно това се получава.

- Господин Хиновски, можеше ли да се предотврати драстичният скок на цената на тока на борсата?

- В случая става дума за умишлен лош мениджмънт. И аз ще задам въпрос към министър Бойко Рашков това да бъде разследвано. За мен това е умишлено бездействие на БЕХ и на ТЕЦ "Марица-изток 2". 

- С каква цел?

- Преследват политически цели. Трябва да знаете, че директорът на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев в лицензията си има категорично условие да подава енергия на борсата при нужда, като има за целта по-висока цена на условно поставените разходи. Това е административно нарушение на директора и той трябва да си понесе отговорността. Има органи, които ще установят тежестта - административно наказание, уволнение или дори даване на съд.

- И тук идва вечният проблем - всеки ден работа на ТЕЦ "Марица-изток 2" носи огромни загуби на държавата?

- Не и при тази цена! Как ще губи! Единият блок работи за регулирания пазар, другият за борсата. Той не губи. Продава на 250 лева при негова цена 200 на метаватчас. Той печели. Не само! Той има добавка към цената точно за да продава енергия на борсата, когато има дефицит. Плаща му я КЕВР.

- Тогава ситуацията прилича на саботаж от страна на ръководството на държавната ТЕЦ?

- Според КЕВР директорът на "Марица-изток 2" им е казал „Гледайте си работата“. Хем му е казано от регулатора. Иначе ясно, цената  на емисиите расте, тази централа отива към фалит.

- Изпреварихте въпроса ми - какво ще става с тази централа, която е на въглища?

- Тази година ще изпадне в несъстоятелност. Тя не може да си продава енергията на никого. Вие съгласен ли сте цената на тока, който плащате, да ви се повиши с 4,5 процента, че и повече!

- Никой не е съгласен.

- Е, това е ТЕЦ "Марица-изток 2" за българина заради квотата, дадена им на регулирания пазар. Помощ от държавата през нашата сметка. Значи не е държавна помощ, а помощ от нас, потребителите.

- Какво става при фалит на централата?

- Влиза в ликвидация. Една част от оборудването ще се продава, с друга ще се прави рехабилитация. Ние в ИТН имаме програма, който е доста разумна.

- Да уточним, колко души изкарват прехраната си пряко и косвено покрай "Марица-изток 2"?

- Над 20 000 души. Тези хора не трябва да остават без работа. Нашата единствена цел е да се устроят тези работници от централата и мините. Много неща могат да бъдат направени, като за целта ние готвим вече изменение в Закона за енергетиката, които решават проблема с европейски средства.

- Просто казано, тези хора ще работят нещо друго, свързано с енергетиката?

- Да, например рекултивация на мините. Говорим за един период от 10 години. Ние ще осигурим поминък на тези хора. Създава се ново дружество „Минни конверсии Марица-изток“. И ще бъдат ангажирани хората. И тази централа трябва да бъде спряна до края на годината. Защото иначе ще започнат бунтове и на бизнеса, и на потребителите. Никой не иска да плаща 4,5 процента отгоре, нали! Знаете ли, ако бяха дали цената на този ТЕЦ, която искаше ръководството му от 1 юли, цената за домакинствата щеше да скочи с 14,2 процента.

- Включването на допълнителни блокове от ТЕЦ "Марица-изток 2" свали цената на тока на борсата. Какво обаче е трайното решение на проблема?

- Решението е спешно обединение с Румъния и оттам да купуваме от западните борси, където е много по-евтино. Европейските енергийни органи имат планирано пазарно обединение Румъния-България-Гърция. Защо се бави, не знам. Ние засега се обединихме само с Гърция, но за скъпия ток. Не и с Румъния, а оттам през Унгария и Словакия да стигнем европейските енергийни борси. Това е пътят за евтин ток. И либерализация на пазара ни!

В момента, в който се отворят всички към борсата, прекратят се дългосрочните договори, цената ще падне драстично. Говоря за контракти като тези с американските централи, които в един момент ще бъдат прекратени или предоговорени. Но излезе ли всичко на борсата, цените ще паднат. Сега бизнесът ни търси да купува ток от Германия, представяте ли си! От Унгария, от Чехия.

- Е, как Германия ще докара по-евтина цена при техния стандарт?

- При нас имаме неефективно производство, скъпи емисии. Ние нямаме никаква диверсификация. Само въглища и ядрено гориво. Емисиите при въглищата стават много скъпи. Германия извежда тецове от експлоатация. Големият процент там идва от ВЕИ, където е много по-евтино. На борсата в Германия индустриалният ток е по-евтин от битовия. При нас е обърнато.

- Бъдещето на ядрената енергетика според вас - два нови блока в Козлодуй или АЕЦ "Белене"?

- Твърдо против "Белене", който е много скъп проект. Решението е строителство на 7. и 8. блок на АЕЦ "Козлодуй", които да заместят остарелите 5. и 6. В Козлодуй има всичко - и инфраструктура, и подготвени хора.

- Казвате да спрем договорите на американските тецове, но има ли ход България в тези големи енергийни игри - САЩ срещу Русия, от друга страна интересите на Европа?

- Защо не! Няма да затваряш американския ТЕЦ, а ще излезе на борсата като останалите. И ще доплатиш оставащата според договора сума. Ще се съгласят. Примерно, изплащаш им 200 милиона по контракта и минават на борсата.

- И дори плащайки 200 милиона, държавата ще спечели?

- Ще спечели много, защото ще паднат рязко цените. Либерализация е решението. Говоря и за ТЕЦ "Варна", и за ТЕЦ "Марица-изток 2", ако е жива и по някакъв начин преструктурирана. Иначе сега е държавна работа - скъпа и неефективна. Огромен щат, огромни разходи, надценени търгове. Държано крадене с две думи.

- Какво е бъдещето на българската енергетиката?

- Балансираният подход, на който и ИТН залага в програмата си. От една страна - възобновяеми източници, зелената енергетика. По-малки мощности, но на повече хора. Да пуснем една програма за фотоволтаици по покривите на обикновените домакинства. Това е единият крак на енергетиката. Другият е АЕЦ "Козлодуй". 

- Интересно ми е да обясните тази програма за фотоволтаици по покривите на хората?

- Така е в Румъния. Там дават по 5000 евро на домакинство, което иска да си сложи покривен фотоволтаик. У нас - нищо. Ако ние наистина управляваме, ще заложим това в законодателството. А дали може да се дадат 5000 евро, 5000 лева или друга сума, е въпрос на сметка в бюджета. Със сигурност от Европа могат да се осигурят пари.

Знаете ли колко хора искат и в момента да си направят фотоволтаици. Хиляди са дали заявки! Промяната в климата обаче води до намаляване ефективността на фотоволтаиците. Горещините намаляват КПД-ото. Затова търсят вече проекти с водно охлаждане, строят върху язовири и т.н. Но това е бъдещето. Всички големи инвеститори в света, а и в България, в момента искат да дават пари, но само в зелена енергия, не искат да чуят и за кафява. Вятър, слънце, биомаса, геотермална и хидро. Това е бъдещето.

- Иначе как се чувствате в парламента като политик?

- Не се чувствам политик, аз съм в парламента като експерт. И като такъв чувам много глупости. Ето, възмутен съм от решението на Народното събрание да ограничи бизнеса на монополите. Заради някакви изкривени политически разбирания. Знаете ли какво означава това!

Ако утре строите къща, не може да се присъедините към електрическата мрежа. Защото е ограничена работата на мрежовия оператор. Ще има страшни реакции! Към топлофикацията няма да може да се присъединиш. Аз предложих - ОК, нека има наблюдения на монополите. Но да ги ограничаваш? Кой ще инвестира в България!

Аз непрекъснато питам Мая Манолова, която е див популист, добре де, откъде ще дойдат тези пари, които непрекъснато обещаваш. От инвеститори. Ами една дума не е казала за защита на инвестициите. А новите работни места идват оттам. Дано падне това ограничаване на монополистите - ЧЕЗ, Енерго Про, мрежови оператори, да не ги изброяваме. Те са естествени монополисти, трябва да развиват мрежите си.