Мъртви буревестници са били намерени на Бургаския плаж. След получен сигнал, са били открити остатъци от 4 птици, от вида средиземноморски буревестници. Това съобщи Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“, цитирани от "Труд". 

По птиците нямало видими следи от рибарски мрежи, корди, мазут или други външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта, обясни Ценова.


Според експерти, бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост – в момента огромен брой буревестници се струпвали в залива.

Средиземноморският буревестник (Puffinus yelkouan) е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите риба, а понякога, ако са го изпреварили в откриването им – и риболовните кораби.

Както БЛИЦ съобщи по-рано, мъртви птици са започнали да падат от небето в цяла Европа и никой не може да обясни защо това се случва. Специалистите са уверени, че много силни ветрове, наблюдавани през последните три години, са довели до смъртта на огромен брой лястовици и други птици, които са летели за Европа от Африка.