Не съществува научна обосновка на слуховете за земетресение с магнитуд 7 по Рихтер на Балканите – мнението изрази в интервю за Дарик радио Роджър Масън, сеизмолог в British Geological Survey. По думите му като цяло е почти невъзможно да се предскаже бъдещо земетресение.
Той допълни, че е нормално след сравнително силно земетресение да има вторични трусове, които постепенно намаляват както по сила, така и по брой.

"Не ми се струва вероятно да има ново земетресение само защото земен трус бе регистриран в София миналата събота, с изключение на факта, че вероятно ще има още няколко последващи труса. Те обаче без съмнение ще са много по-слаби. Не смятам, че има голяма вероятност за повече земетресения на Балканите. Шансовете не са по-големи сега, отколкото бяха преди година", обясни Масън. "Някои земетресения биват предшествани от многобройни по-слаби трусове. Само че, когато усещате предварителни слаби трусове, никога не можете да сте сигурни дали не са предварителни трусове, които индикират предстоящо земетресение или са просто обикновени малки земетресения, което е много по-вероятно. Могат да бъдат придружени от други събития, като промяна в газовете, които се излъчват от земята понякога преди земетресение", каза още той. /БЛИЦ