Няма причини майките на децата, които ходят в детската градина на починалото от минингит в Хасково момче, да се тревожат. Пробите, които са взети от децата от групата на починалото дете са отрицателни, съобщиха от РИОКОЗ.
Преди няколко дни внезапно почина шестгодишно момченце от Хасково. Медиците констатираха, че смъртта е настъпила от свръх остър менингококов сепсис. Момченцето е било закарано в инфекциозното отделение на хасковската болница, а оттам спешно препратено в Пловдив. Въпреки усилията на лекарите момченцето почина. Това беше причина майките на шестгодишните деца, които ходят на градина, да изпаднат в ужас и да спрат децата си вкъщи от страх да не би да е плъзнала зараза.
Днес д-р Делчо Янев каза, че случаят е инцидентен, резултатите на изследваните деца са отрицателни. Въпреки това притеснени майки са започнали на своя глава да дават на децата си профилактично антибиотици, което не е правилно и може да доведе до сериозни усложнения.
Детската лекарка д-р Валерия Евтимова каза за БЛИЦ, че свръх острият менингококов сепсис се причинява от бактерия, която всеки десети има в носоглътката си. Причината да се даде старт на този вирус да се развива е отслабналият имунитет. Заболяването се предава по въздушно-капков път, каза още д-р Евтимова, но няма гаранция, че децата, които са общували със заразено дете, непременно ще се разболеят от това заболяване. Симптомите могат да се сбъркат тъй като първоначално се проявяват като грип, а в последствие се появява характерен обрив. Болестта се развива много бързо – около три дни, а в повечето случаи изходът е фатален./Тодорка Николова, БЛИЦ