В България има повишена онкозаболеваемост в дисонанс с европейските и световни тенденции, заяви пред медиите проф. Лъчезар Аврамов от БАН, цитиран от Канал 3. Той алармира, че няма реална статистика на болните от ракови заболявания и според истинските данни, те са над 400 хил. души. По думите му, заедно със засегнатите от тяхната тежка болест семейства, това прави около 1,5 милиона българи.

В същото време тъй наречената здравна администрация пречи на лекарите и обрича пациентите. С медицинския стандарт на бившия министър Петър Москов, който е в съда и предстои да бъде гледан от ВАС на 14 февруари, на практика се заличи тъй нареченият раков регистър, добави и адвокат Анели Чобанова. В момента онкоболните не се регистрират, тоест данните не са точни, каза адвокат Анели Чобанова. Тези хора няма как да се лекуват, след като не са регистрирани, каза тя.

Пак според този медицински стандарт от няколко хиляди специалистите, които са лекували онкоболните, са били сведени до 25-27 души, завършили от 2008 г. новата специалност "медицинска онкология". На този фон, у нас откриват нови 38 000 онкоболни, откриват че са болни от рак, а 20 000 от тях умират.

Какво да правят останалите? Онези, които са в периферията и не могат да дойдат в София, и да се лекуват в чужбина. Ние апелираме за адекватно лечение, профилактика и скрининг на онкоболните хора, заяви Чобанова.

И обобщи, че стандартът на екипа на Москов е разрушил цялата система на лечение в онкологията. Пътеката за палеативна грижа за терминално болните трае само 20 дни.

Толкова ли трае човешкият живот - на хората, които са безнадеждно болни, че да им се каже, че трябва да живеят само 20 дни, възмути се адвокатката, която се занимава със защита на правата на хора с различни видове увреждания.

"Къде са пациентските организации? Занимават се с усвояване на евросредства", възропта д-р Христо Дамянов от Центъра за интегративна медицина, който бе на мушката на предишното ръководство на МЗ, отнело му разрешиелното.

Докторът с 30-годишна практика се възмути: "Загиват хора, бе, Божи Господи, защото някой си наумил да затвори центъра!" През центъра са минали над 5000 пациенти, които са били отписани от конвенционалната медицина като неспасяеми случаи. В 90 на сто от случаите имало подобряване на здравния статус. В Германия като нашата клиника са над 35 такива, добави докторът. Като виновници бяха посочени бившият зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков, шефката на Агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова и д-р Константин Гърневски от СРЗИ. Приканвам настоящия министър да обследва дейността им и да провери документите, които издават, каза д-р Дамянов.

Адвокат Чобанова уточни, че предмет на обжалването в съда е заличаването на регистрацията, така също и представен от здравните власти подправен документ с невярно съдържание, за което е сезирана прокуратурата.

Освен това заповедта за заличването била издадена от некомпетентен орган. Служителка на РЗИ подхвърлила документа на бюрото на секретарката. "Ние сме оспорили заповедта, с която се заличава. Като падне заповедта нашата цел е да продължи нашата регистрация и да продължи центърът да работи", уточни адвокат Анели Чобанова. 

За проблемите с онкоболните са сезирани служебния премиер проф. Огнян Герджиков, както и здравният министър д-р Илко Семерджиев.