Няма задържани земеделски производители по време на неразрешеното блокиране на път І-5, съобщиха от ОДП-Стара Загора.
От полицията посочват, че Национална агенция "Пътна инфраструктура" е уведомила организаторите на днешния протест, че възразява срещу посочените от тях маршрути, тъй като те са част от Републиканската пътна инфраструктура и ги уведомява относно реда за получаване на разрешение за временно ползване на части от пътното платно и земи в обхвата на пътя, регламентирани в Закона за пътищата, Наредбата за специално използване на пътищата и наредба 16 – за временна организация на движението.
Въпреки предприетите мерки за недопускане придвижването на трактори и комбайни, по пътищата отворени за обществено ползване, около 50 земеделски машини, използвайки черни пътища и незасяти земеделски площи, се съсредоточава в района на Птицекомбинат, с.Загоре, в близост до път І – 5. Предприети са мерки за възпрепятстване на нерегламентирано блокиране на път І-5, който е част от републиканската пътна мрежа. Въпреки това, 5 трактора успяват да излязат на платното на път І – 5 около 11.30 часа и възпрепятстват движението по пътя за около 10 минути. След предприети действия от полицейските служители – отдадени разпореждания и предупреждения, движението е възстановено.

При установяване на водачите на селскостопанските машини, блокирали пътя, служител на пътен контрол – Стара Загора е ударен от водача на един от тракторите с вратата на машината. Служителят на реда е обслужен амбулаторно в ЦСМП – Стара Загора и е освободен с охлузване и рана на дясната ръка. По случая е образувано бързо производство. След събиране на материалите по случая ще бъдат взети административно – наказателни мерки срещу останалите водачи на селскостопанската техника, участвали в блокирането на пътя.
В РУ на МВР – Стара Загора са снети писмени обяснения от организатори на протеста Красимир Аврамов и Радослав Христов. След комплектоване на материалите, преписката ще бъде изпратена в РП – Стара Загора по компетентност, с оглед наличие на данни за извършено престъпление по чл. 174а, ал.2 от НК.

На разрешеното от Община Стара Загора място, не са проведени протестни действия. /БЛИЦ