Първа реакция на ДСБ - партията, която е част от коалицията "Демократична България", на предложенията за преговори за кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Борисов искаше властта - купи си я! Сега няма право да търси подкрепа от тези, които свали от власт", написа във Фейсбук лидерът на формацията Атанас Атанасов.

Според него - сега на ход са ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", както и Стефан Янев, който бил готов на всичко.

"Очакваме решението на най-опитния", завършва статуса във Фейсбук на Атанасов.

Пред БНР съпредседателят на ДБ коментира, че Бойко Борисов иска да проведе някаква операция, "която да го изпере":

"Защо той търси преговори с ДБ и ПП, нали направи всичко възможно да смъкне нашето правителство, нали бяхме аматьори? Нека да преговаря с ДПС и "Възраждане", а може да предложи на Ива Митева (ИТН) и на Каримански (ИТН) някакви позиции в бъдещо правителство". 

Борисов обяви офертите на ГЕРБ към други партии за правителство и управление БЛИЦ TV

Атанасов попита кога Борисов е на страната на Украйна: "Когато построи Руския поток, т.нар. "Балкански поток" през България с пари от българския бюджет. Съвсем наскоро излязоха категорични данни, че службите са го предупредили тогава, че въпросният поток се строи от Путин, за да заобиколи Украйна, а се готви за война. С неговото лицемерие дотук!".

По думите му Борисов има традиция да се явява на избори, а след това да не става депутат, затова е интересно сега как ще постъпи:

"Някакви групи, които да са водени от Росен Плевнелиен и Соломон Паси... Моите уважения към тези хора, но те днес нямат никакви позиции в държавата. В каква позиция ще водят тези преговори?", коментира той.  

Плевнелиев проговори с кого ще преговаря за кабинет без да се крие контактната група на ГЕРБ

Съпредседателят на ДБ беше категоричен, че ще изпълнят обещанието си пред избирателите - да не влизат в правителство на Бойко Борисов.

Във връзка с коментарите, че ДБ и ПП могат да създадат обща парламентарна група, за да са най-голямата в 48-ото Народно събрание, Атанас Атанасов заяви, че няма да е честно, след като двете формации са се явявали поотделно на изборите, а и не е сигурен дали ще е съобразено с Конституцията:

"Сигурен съм, че щяхме да сме първа политическа сила, ако се бяхме обединили ДБ и ПП преди изборите. Щяха да бъдат завихрени много хора, които искаха да продължи промяната. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук