С някои, с които сме в добри отношения, мога да се видя аз, а с другите ще се видят други. През 90-те имаше контактни групи. Това каза експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг на партията. 

"Не поставям условия. Те поставят условия и аз съм готов да изпълня тяхното. Ако искат Петков и Василев да си стоят там, но е хубаво да се даде пример. Ако аз съм причината... Не мога да кажа, че се махам от ГЕРБ, за да победят. Не мога да го кажа. Ние правим анонс. Може да откажат и на контактните групи. Просто казах кои са хората, които могат да говорят дори на едната тема", посочи той. 

Попитан дали разчита на отцепници, Борисов категорично заяви: "Не, не може когато си бил с една партия, да се отцепиш". 

"Ситуацията е толкова сложна, че трябва да бъдем честни искрени. Ако подпишем документ, трябва да е като свещен и да се следва като закон. Аз съм малко габровец и като са дадени десетки милиони за машини, аз съм доволен от машините. Това е последното, което ме интересува", разкри Борисов. 

"Казах да си дадат социалната политика и съдебната реформа. Нашите юристи ще работят с вас. Покажете какво искате. Предлагаме обратен подход. Нека си кажем мнението по това, което ни обединява, и после по това, което ни разделя", каза той. 

Борисов описа и кои червени линии няма да прескочи ГЕРБ. 

"Оръжия трябва да пратим и няма как да се шикалкави. Както Полша, Словакия и Чехия, разбира се. Или сме в блока, или не сме. Който иска да стои по средата, се заявява и не участва. Отдавна минахме по ръба на самосъхранението. Вчера Лорер го слушах как едва ли не служебното правителство им било попречило. Абе, Лорер, когато Рашков размазваше ГЕРБ и кметовете, къде бяхте тогава? Нали имаше роля само да провежда избори? С какво ви е попречило сега? Че ви изнесе далаверите? Те са длъжни да го направят. Цените на петрола, бензина и нафтата слязоха още. Нинова ще каже, че щом Добрев е внесъл сигнал в прокуратурата, пак ние сме виновни. Народът е казал какво иска", заяви лидерът на ГЕРБ. 

"Най-интересни са ми тия в чужбина, които гласуват за Възраждане. Тия, които искат да ни извадят в съюза, а те взимат еврата в Европа и ги подкрепят", озадачено каза той. 

Борисов отбеляза, че министрите и премиерът ще бъдат решени, когато има съгласие за правителство. 

Лидерът на ГЕРБ описа профила на бъдещия премиер като "висок, строен, умен, красив, сговорчив". 

"С бюджета става малко странно и затова казахме, че преговорните екипи трябва да решават и въпроса за бюджета. Тук е ролята на Гълъб Донев. Тук има място за Радев. Докато текат преговорите, нека да каже какъв е проектобюджетът. 100 милиона не могат да вземат. Представяте ли си на какво дередже е държавата. Ако предлагат нов бюджет, кои политики ще сключат? С дружни усилия им докарахме бюджета за тази година. Да видим какъв ще е бюджетът и чертата на дефицита", апелира той. 

"Те вече нямат критерии за бюджет. Важното е да се вадят пари и да се разхвърлят. Това с преговорния екип го направихме, когато Дариткова, Бъчварова преговаряха с десния блок. Един месец преговаряха и направихме правителство. Но и това не е първо. Именно през 90-те години с тези контактни групи се преодоля кризата. Така се прави във всички държави, в които има коалиционни правителства. Всичко това се описва и когато се подпише една тема, втора тема, трета тема, всяка една партия, ако иска да има сурат, както казваше баба, трябва да се подпише", каза Борисов. 

Борисов се обърна и към репортер на "Дневник": "Знаете, колко ви обичам. Цитирам "Дневник" и "Капитал" непрекъснато. Практиката за контактните групи не е измислена от мен, така се преодоля кризата през 90-те години. Когато по теми се подпишат споразумения, всяка една партия трябва да си държи на думата."

"Нямаме никакви претенции. Рашков не може да е вътрешен министър. Народът не го избра. И евроатлантическата ориентация на България", каза още бившият премиер.

По думите му имало решения, които да помогнат на страната, но трябва да има стабилно правителство. Хората очаквали да има диалогичност, единение и компромиси. "Да се пенсионирам, защото съм първи. И това ще направя. За да не се срещаме, ще пратя по-кротките хора, само жени, Катя Захариева. Не може да се държим като хулигани. Като заговорят за корупция... представяте ли си нашият шеф на данъчните да е разследван за такива измами", попита Борисов и повтори, че харесва машините.

"Искат да се отдръпна, отдръпвам се. Да се пенсионирам? Малко става "стани да седна", ама ако искат, ще се пенсионирам. Изглежда като да махнем Борисов, за да спечелим изборите", заяви още той. 

Борисов каза, че се надява да се ходи отново на избори след четири години. 

"Контактните екипи ще отидат при всички партии, включително "Възраждане" и "Български възход". Зад всяка партия стоят избиратели и сме длъжни да чуем мнението на всички", категоричен е той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук