На прохода Шипка има обилан снеговалеж и силен вятър. Пътните настилки са обработени. Движението да се извършва задължително с вериги. Продължава да важи ограничението за преминаване през прохода на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от ОД на МВР.
Проходът на Републиката вече е почистен и отворен. Извършва се контролирано пропускане на най-подготвените автомобили.

От 7.00 ч. тази сутрин, заради силен вятър и паднали дървета е временно затворен пътя Стара Загора – Нова Загора. В района на с. Оряховица под напора на силния вятър се е преобърнал автобус. Няма пострадали. Сили и средства на пътните служби, полиция и Дирекция “Гражданска защита” работят за изтегляне на превозното средство, освобождаване и почистване на пътното платно. Превозните средства движещи се по направление – Стара Загора – Нова Загора се пренасочват през Казанлък.

Временно са затворени за почистване път ІІ-66 в участъка Стара Загора – Чирпан и Павел баня – Каваклийка.

На автомагистрала “Тракия” пътните настилки са почистени и обработени. Има участъци със задръствания поради натовареността, снегонавявания и закъсали автомобили. Само в района на Гълъбово има намалена видимост до 100 м поради мъгла. Движението е без ограничения, при зимни условия.

Пътна полиция апелира към водачите да се съобразяват с интензивните промени в пътната обстановка и да предвиждат възможността за снегонавявания и заледявания намократа и заснежена настилка. При навлизане в заснежен и заледен участък да не употребяват спирачки, а да намаляват скоростта, с помощта на двигателя, като не изключват от скорост, да увеличат значително дистанцията от автомобила пред тях и да не предприемат изпреварвания. Преди да предприемат пътуване се осведомяват предварително за прогнозата за времето и за пътната обстановка и да се погрижат автомобилът да бъде оборудван за движение в зимни условия – с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация, с подходящи гуми, вериги против сняг и работещо устройство за почистване на предното стъкло. Да осигурят достатъчно гориво, в случай, че им се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Да не спират и да не се движат в аварийното ленто за да осигурат достъп на автомобилите на полиция, пожарна и пътнопочистващите машини. Да не изпреварват снегорините.
Да се движат с разумна скорост и да спазват указанията на контролните органи.

По пътищата в областта ще има засилено активно полицейско присъствие през цялото денонощие. Ще се извършват засилени проверки и в населените места и ще се налагат строги санкции на грубите нарушители на закона. /БЛИЦ