В бюджета на Столичната община за 2019 г., който предстои да бъде обсъден и представен, кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи да бъдат отделени средства за пилотна програма за поставяне на филтри на комините за домакинства в София. Това стана ясно по време на заседание на Столичния общински съвет.

Тази мярка е свързана с намаляване на замърсяването на въздуха от битово горене. „Въпреки че тази мярка не променя начина на отопление, поради което тя не е заложена за програмите за финансиране с европейски средства, моето лично мнение е, че трябва да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно показват, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще направим анализ затова за кои домакинства и в кои райони, тя би била най-подходяща“, каза Фандъкова.

Бюджетът за 2019 г. ще бъде обсъден в следващия месец. Ако програмата бъде приета, кметът ще възложи тя да се разработи в първите месеци на следващата година.

„София безспорно има проблем с високите нива на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които регистрираме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и разбира се, горенето на отпадъци. През лятото направихме специално проучване, което показа, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища“, заяви още кметът по време на заседанието на СОС. В тази връзка общината предприема мерки, финансирани от европроекти.

„Подготвили сме проектите за подмяна на стари отоплителни инсталации на дърва и въглища с по-екологични – газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои големи български общини кандидатствахме по Програма LIFE на ЕК и вече имаме одобрен проект за подмяната на старите отоплителни инсталации на 5 хил. домакинства. Вече имаме и покана по оперативна програма „Околна среда“ и имаме готовност да внесем проекта за подмяна на старите печки на 15 хил. домакинства. С тези два проекта целта ни е безплатно за домакинствата да сменим отоплението на 1/3 от тези, които се отопляват на твърдо гориво. Това е мярка, която ще има реален принос за подобряване на качеството на въздуха. Вярвам, че с пилотния проект в Нови Искър ще успеем да убедим домакинствата, че това ще е по-добре и за тях и за качеството на въздуха“, обясни Фандъкова.