Обвинение за рекет, палежи, отвличания и кражба на хиляди декари земеделски земи повдигна прокуратурата на Камен Балбузанов - ­Куката. Точният списък на престъпленията трябва да стане ясен до няколко дни, обяви вчера на специална пресконференция Иван Гешев ­ шеф на спецпрокуратурата, пише столичен ежедневник.
Според шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов дотогава към обвиненията може да се добави и убийство. Без да навлиза в подробности, той спомена името на изчезналия бизнесмен Йоско Исаев. Собственикът на плевенския хлебозавод изчезна на 10 септември 2015 г. около обед Исаев се срещу с партньори в София, след което тръгва обратно за Плевен, но така и не стига до дома си. Малко след изчезването му от България духва и неговият германски партньор, а в предприятието влиза съдия­ изпълнител заради мистериозен дълг към офшорка. След множество конфликти между длъжници и мутри бизнесът на Исаев е разпродаден, а част от него се озовава в ръцете на близки до Камен Балбузанов, твърдят запознати.

"Колегите имат горещи следи по случая и съвсем скоро очаквам развитие. Мога да кажа само, че Балбузанов и бандата му са замесени в случая. Повече подробности ще има на мерките им за неотклонение след два дни", обяви шефът на ГДБОП.

По време на пресконференцията стана ясно, че Куката ръководел четирима известни плевенски бандити. Срещу всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Сред арестуваните при акцията в понеделник са дясната ръка на Балбузанов Ивайло Бировски ­ Иво Бокса и Валентин Георгиев­ - Жълтия.

Групата действа от няколко години и на практика подлага на терор цяла Плевенска област. Хората на Куката върнали мутренските похвати от 90­-те години на миналия век. С помощта на заплахи те принуждавали собственици на магазини и заведения в града да сключат договори за охрана с близката до тях фирма "Хард секюрити 2001", обясняват спецченгета. Част от отказалите да си купят сигурност са пребивани или обектите им палени, обясняват антимафиоти. По случая през годините са подавани множество сигнали, но реакция няма. Нещо повече, Куката открито се хвалел, че ченгетата в града не могат да му направят нищо. Хора от града твърдят, че Балбузанов има изключително добри връзки сред магистрати и висши ченгета. Тези от криминалистите, които все пак посмеели да го разследват, били директно заплашвани, че ги познава много добре и трябва да внимават много. Това налага в планирането и провеждането на акцията да участват само антимафиоти от София.

Наред със силовата охрана бандата на Куката върти и мащабни измами със земеделски земи. По неофициална информация схемата се движела от Валентин Георгиев­Жълтия. С помощта на ударни бригади, осигурени от Балбузанов, дребни собственици на ниви са притискани да ги прехвърлят. В повечето случаи става дума за дарения или сделки на символични цени. Така за отрицателно време бандата се сдобива с хиляди декари. При акцията на ГДБОП в ламборгинито на Куката са открити купчини нотариални актове.

"Колегите още не могат да преброят всички документи, но става дума за стотици сделки. Имаме данни, че хора са пребивани брутално, за да дарят земята си", обясни шефът на ГДБОП.

Валентин Георгиев­ - Жълтия има и предишни обвинения за имотни измами. Преди няколко години той бе арестуван заради фалшифициране на нотариални актове. Замесен е и във бомбените атентати срещу висши полицаи от Плевен и футболната легенда Пламен Гетов. През 2000 г. Георгиев успява да духне в Испания малко преди началото на делото за взривовете. Твърди се, че бягството му става възможно с помоща на известна съдийка, с която живее на семейни начала.

Блъскат патрулка 

Участвалите в акцита над 70 ченгата така и не успяват да изненадат част от бандитите. Антимафиотите атакуват в ранни зори огромната къща на Ивайло Бировски ­ Иво Бокса, но той успява да се измъкне. Под носа на униформените Бокса пали мощен джип и изчезва. При последвалата гонка Бировски дори блъска с огромна скорост полицейска патрулка. Бягство пробва и Камен Балбузанов. Куката живее в блок в центъра на Плевен, съединявайки четири апартамента на два етажа. Така, докато ченгетата атакуват единия вход, той се измъква през долния етаж и отпрашва с луксозното си ламборгини. След зрелищно преследване из улиците на града все пак е задържан.