Днес беше сложен край на мита, че българите не знаят къде е гробът на Христо Ботев - това заяви Николай Иванов, който представи книгата си "Нови документи за гроба на Ботев". Авторът дойде във Враца, за да покаже къде според него се намират костите на войводата.

Иванов заяви, че науката повече не може да неглижира фактите и е задължена да им обърне внимание. "Очакваме държавата да отпусне средства за разкопки в района, в който твърдя, че са погребани тленните останки на Ботев.

Изводите, които правя, са на базата на разкази на очевидци", допълни Иванов.

Той разкрива разказа на Петър Мазнов, разпитан пред комисия, съставена през 1934 г. от врачанското читалище „Развитие“. В комисията е и Димитър Бучински, който предал разказите в БАН, но там документите „потънали“ и не били издадени.

Книгата на Николай Иванов е документален разказ, основан на разказа на Петър Мазнов, който е бил част от овчарите, арестувани в колибата от турците преди убийството на войводата.

Този разказ убедително разкрива, че убиецът на Ботев е турски разузнавач-стрелец, който докладвал на началника си Джамбаз Мустафет, че е успял да убие водача на комитите.

На 4-ия ден след убийството към Йолковица потеглил дядо Вълко Очиндолски, който събрал костите на Ботев, свалил ги до бившата църква „Св. Троица“ в Манастирски дол и ги погребал близо до зида на храма, разкри Иванов.

Заедно с него на брифинг говориха проф. Пламен Павлов, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, който финансира издаването на книгата, и родственикът на поета-революционер - Боян Ботйов.

Всички те се обединиха около тезата, че днес се слага край на лъжливото твърдение, че врачани не знаят къде са костите на Ботев, че не са искали да ги търсят.

Преди срещата с медиите те бяха в Манастирски дол, където според тях е гробът на Ботев.

„Ние не искаме да слагаме пръст в раната, а да я излекуваме и да сложим край на спекулациите, че във Враца се сещат за Ботев само веднъж в годината – когато чуят сирените на 2 юни. Очакваме от държавата да отдели средства за археологически разкопки, за да докажем твърденията си“, каза Николай Иванов.

Боян Ботйов, който е родственик на ген. Кирил Ботев, обеща съдействие със сравнителен ДНК-анализ с костите на майката и брата на поета-революционер, които почиват в Централните софийски гробища.

Според Николай Иванов във Враца са погребани главите на 7 четници, сред тях вероятно е и на Ботев. Но и затова се иска разрешение за проучване. В църквата „Св. Възнесение“ пък са погребани телата на 7 въстаници.

Беше предложено, докато държавата обърне внимание на казуса, да бъде поставена паметна плоча в Манастирски дол, която да указва къде е гробът на Ботев.

По-късно Иванов, Павлов и Ботйов бяха посрещнати в Средно училище "Христо Ботев", където говориха пред възпитаниците на местното школо.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук