Над 330 тона ракия ври в селските казани. Това е количеството, което малките дестилерии произвеждат легално всяка година, показват данните на Агенция "Митници". Това означава, че на всеки българин над 18 години се падат по-малко от 100 грама, или една голяма ракия за цялата година. Отделно има десетки незаконни спиртоварни, които забъркват парцуца, пише вестник "Телеграф".
Тази година регистрираните обекти за варене на ракия са се увеличили с 49. Миналата есен са били 1374, сега са 1423. В тях може да има един или няколко казана. По закон домашната ракия се облага с половин акцизна ставка , като разрешеното количество е до 30 литра на семейство. Количество до този праг се облага с 2,20 лв. за литър 40-градусов алкохол. Всеки литър отгоре трябва да се облага с пълната ставка от 4,40 лева.<br /> <br /> Общо 337 000 литра ракия са били произведени миналата година в малките ракиджииници, съобщават от Агенция &quot;Митници&quot;. От тях е събран 723 698 лв. акциз.<br /> <br /> Нарушенията, които откриват митничарите най-често са, че в дестилериите не се водят дневници за изваряваните количества. <br /> Имало куриози как спипали дядо поп да вари ракия в двора на църквата и да казва, че ракията му е дар от благодарни миряни. През 2012 г. нарушенията скочили два пъти повече в сравнение с 2011 г. За тази още няма данни.<br /> <br /> Като неформален център за високоградусови напитки се очертава село Кестрич, днес кв. &quot;Виница&quot; край Варна. Тук е най-старият казан във Варненско. 55-годишният майстор Георги Гроздев разкрива рецептата си. &quot;Като се смели гроздето се държи 10 дни в съдове. След това се източва. На 100 кг. джибри се слагат 10 кг захар за повече ракия. Бърка се всеки ден по два пъти - сутрин и вечер в продължение на 45 дни, за да ферментира&quot;, издава част от тайната си Георги Гроздев.<br /> <br /> В последно време хората варят ракия от каквото им падне - сливи, праскови, кайсии. Важното е зимата да има с какво да се сгреем. <br /> В Добричко нелегалните казани са 4-5. Мераклиите да варят чакат на опашка, защото местата са заети със седмици напред и трябват яки връзки, за да се вредиш. &quot;Идват да варят при нас, защото в нелегалните казани нямало място, а материалът на търпи отлагане&quot;, коментират собственици на лицензираните дестилерии.<br /> <br /> Преобладаващата част от ракиджиите в Добрич наблягат на на стандартните суровини - сливи и грозде. Има и такива, които предпочитат нетрадционните материали - дюли, дренки, банани, портокали, пъпеши, малини. Най-уханната ракия е от дренки, твърдят познавачи. Някой варят пукница от жито, както и от царевичено брашно. <br /> <br /> Вместо да използват сопи и прътове, добружанци са измислили и уникално съоръжение за разбъркване на материала.&nbsp;Това е специално изработен метален диск със спици, който е заварен към дълга метална пръчка, застопорена към дрелка. Бормашината се включва към мрежата и с ръкохватка се командва дискът, който започва да размазва джибрите в бидона. Освен диск към металната пръчка могат да се заварят и два ножа, които изпълняват същата функция. От ракия никога не боли глава, ако се спазва най-важната част от процеса на варене - да се махне първакът и последната, най-слабата ракия, категорични са казанджиите. /БЛИЦ<br /> <br />