Българският политолог и доктор на социологическите науки направи горещ коментар за президентските избори в САЩ. Вижте какво написа на личния си профил във "Фейсбук": 


"САЩ не са плебисцитарна демокрация - и никога не са били. Има две важни принципни ограничения на практикуваното народовластие в Америка, благодарение на които се е съхранила нейната демократична политическа система.

Първото е ограничението, свързано със страха на отците основатели, че представителното управление - републиката - може да се изроди в охлокрация, във власт на тълпата.

Затова те учредяват политическа система с внимателни тежести и противотежести, баланси и ограничения, които да слагат ясни граници под категорични условия за упражняването на власт - включително и чрез самия процес на представителство чрез гласуване.

Второто ограничение - произтичащо от първото, е внимателно балансираният федерализъм, разполагането на властовите пълномощия по различните “етажи” на политическата система. САЩ са съюз на независими общности, създадени като колонии и конституирани като “щати” - държави, които държат да запазят своята автономност и свобода в прерогативите си да се самоуправляват.

Затова президентът на федерацията се избира от съставящите я щати, а не от “народа” - “онова общо, което не знае какво иска (Хегел)”.

Ето как се появява електоралната колегия и опосреденият начин за избор на президент. Аз лично го считам за разумен и справедлив."