Изборите в САЩ все още не са приключили, прогнозите за победата на Демократическата партия Джо Байдън в редица щати са неверни. Това се казва в изявление на щаба на действащия държавен глава Доналд Тръмп. 


"Тези избори все още не са приключили. Грешните прогнози за победа на Байдън са базирани на неокончателни резултати в четири щата", се казва в изявление на щаба на Тръмп в Туитър. 

Главният юрист на щаба на президента на САЩ Доналд Тръмп Мат Морган изрази увереност в това, че действащият държавен глава ще бъде преизбран. 

По думите му, при повторното преброяване на гласовете в щата Джорджия ще бъдат намерени некоректно получени бюлетини. Морган също изрази увереност, че хилядите "дошли по пощата бюлетини" са били подадени некоректно в Невада.

Освен това, по думите на юриста, много нарушения са били регистрирани в Пенсилвания, където по думите му, на наблюдателите на републиканците не са получили достъп до преброяването на гласовете. 

"Байдън разчита на тези щати за своите фалшиви претенции за Белия дом, но веднага щом изборите приключат, президентът Тръмп ще бъде преизбран", каза Морган. 

По-рано държавния секретар на щата Джорджия Бред Рафенспергер обяви за повторно преброяване на гласовете. 

По думите ѝ, разликата между двата кандидати е по-малка от няколко хиляди гласа. 

По-рано бе съобщено, че кандидатът на демократите е взел лидерството от Тръмп в ключовия щат Пенсилвания, който дава 20 електорални гласа. 

По последни данни, Байдън има 49,4%, а действащият президент - 49,3%. 

Продължава проточилото се преброяване на бюлетините за Избори 2020 в САЩ в решаващи за крайната победа 5 щата (плюс Аляска, където Тръмп бие с почти 2 пъти повече гласове).

Това са Джорджия (16 гласа на изборните делегати), Пенсилвания (20 гласа), Аризона (11), Северна Каролина (15), Невада (6).


Към момента според CNN резултатът е 253 гласа за Байдън срещу 213 за Тръмп, за президентския пост са нужни 270 гласа от общо 538 изборни делегати от всички щати, докато близката до президента Fox News дава съотношение 264:214 за 77-годишния кандидат на демократите.

Ето какво е положението според Fox News с преброените и непреброени бюлетини към 18 ч. българско време (11 ч. в Ню Йорк на Източното крайбрежие, 8 ч. в западния щат Невада):

АРИЗОНА
Байдън води с 1,42% пред Тръмп при 90% обработени бюлетини;

ДЖОРДЖИЯ
Байдън поведе с 0,03% пред Тръмп, равни на 1579 гласа, при 99% обработени бюлетини(в щата ще има повторно преброяване на гласовете); 

НЕВАДА
Байдън има преднина с 0,96% пред Тръмп с 84% обработени бюлетини;

СЕВЕРНА КАРОЛИНА
Тръмп води с 1,42% пред Байдън с 94% обработени бюлетини;

ПЕНСИЛВАНИЯ
Байдън излезе с 0,14% пред Тръмп при 98% обработени бюлетини.

Междувременно Филаделфия, най-големия град в Пенсилвания, обяви, че са останали около 40 000 за преброяване. Това обаче може да отнеме няколко дни, заяви Лиса Дийли, 

Бюлетините са разделени на три категории "онези, които се нуждаят от преглеждане, временни и бюлетините на военните зад граница", каза още Дийли. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ