Парламентът прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В крайна сметка беше одобрен текстът, гласуван по-рано от ресорната комисия и неразчетените предложения за допълнителни разходи отпаднаха. 

Към НЗОК се насочват допълнителни 105 млн. лева. Разискванията в парламента продължават с републиканския бюджет. 

След 7-часова дискусия по актуализацията на Бюджет 2021 в ресорната комисия, в късния след обед депутатите започнаха да обсъждат ремонта на финансовата рамка и в пленарната зала. 

Допълнителни извънредни разходи скараха народните представители. Неразчетените разходи по бюджета на НЗОК идват от различни партии. Председателят на бюджетната комисия Любомир Карименски отбеляза, че яко трябва да залегнат всички предложения – може да се стигне до вдигане на осигуровките на работещите, уточни bTV. 

Бюджетната комисия се събра рано сутринта, за да продължи работя по актуализацията на бюджета. Депутатите дори се питаха какво е била гласувано снощи и какво не. А от ГЕРБ-СДС напуснаха залата. Аргументът на Кирил Ананиев беше, че така ще се избегнат споровете в залата и работата ще върви по-бързо. 

Според председателя на комисията предложенията от вчера са без разчети и това ще доведе до вдигане на осигурителните вноски за работещите лица. В крайна сметка, бюджетната комисия не можа да приключи работа до 14 часа, за когато беше насрочено заседанието на парламента. Затова председателят на Народното събрание обяви 2-часова почивка, така че депутатите в комисията да довършат работата си. Решението не беше посрещнато добре от голяма част от присъстващите в пленарната зала. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!