Нелегалният алкохол от казани отново заля Мрежата. Това става ясно от десетките обяви за уж домашна пърцуца, които за поредна година заливат сайтовете за търговия на дребно.  

Проблем за властите да контролират продажбата на ракията менте е и фактът, че тя масово се предлага именно в интернет. Измамниците успяват да заобиколят закона, като изпращат готовата продукция в пластмасови туби по куриер, маскирайки я като друг продукт, а куриерите се доверяват на написаното в товарителницата и не проверяват действителното съдържание на пратката.

Специалисти обаче предупреждават, че в този случай евтиното излиза не скъпо, а направо фатално, защото малцина потребители могат да различат качествен от смъртоносен алкохол. Случаите на ослепели или сериозно отровени хора, консумирали фалшива ракия, закупеня от нелегални производители също се увеличават. Според експертите това е така, защото в повечето случаи измамници лъжат, че продукцията им е „домашно производство“, за да внушат доверие у потребителя. Често обаче става въпрос за цели незаконни цехове, които се намират в големите градове, в преустроени изби, гаражи или складове. Там ракията се прелива в бидони, на ръка и при ниски хигиенни условия. Вари се в казани, които са извън всякакъв контрол. 

Проблемът при подобно производство, че в такъв алкохол често се влагат съмнителни съставки, за да се оправдае ниската му цена. Запознати разказват, че някои „майстори“ ракиджии дори варят ракия, използвайки барабани от стари перални машини или употребявани бойлери, които не са почистени добре или са почистени, но със силно токсични препарати, които водят до натравяне. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и конфитюри, за да излезе продуктът максимално евтин пък води до отделянето на опасни количества метанол, който може да повреди очния и слуховия нерв, поразява мозъка и дори причинява смърт, предупреждават токсиколози.