Пациент е диагностициран с ку-треска през зимата, съобщиха от Здравното министерство. Заболяването му е открито в първите дни на 2021 г.

Пострадалият е приет в болница и е подложен на лечение. Според медиците обикновено заболяването се появява в топлите месеци на годината.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Причинителят Coxiella burnetii е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда. Причинителят на ку-треска заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни - едър рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Той  се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока. След боледуване се създава траен имунитет. Лекарите предупреждават, че е необходимо при съмнение, че има ку-треска, човек да потърси помощ от специалист и да се подложи на лечение. Подценяването на това заболяване и ненавременното лечение води до смърт от 25 до 60% на пациентите.

В същото време от Здравното министерство отчитат сериозен спад на заразните заболявания. През изминалата седмица са регистрирани общо 5 948 случая на остри заразни заболявания срещу 7 965 случая за предходната седмица. От тях 909 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 209 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 23,99 на 10 000 души срещу 31,91 на 10 000 души за предходната седмица.