По време на протестите вървят подписки, които събират лични данни под претекст национална гражданска инициатива. За това предупреди журналистът Надежда Цекулова, програмен директор на Българския хелзинкски комитет.

Тя е станала свидетел на събирането на подписи с мотив чрез национална гражданска инициатива „да насърчим президента да използва правото си да свика референдум“. Цекулова смята, че групи хора с различни интереси, несъвпадащи с тези на протеста, се опитват да впрегнат гражданската енергия за свои цели.

„Голяма част от хората се подписаха, без да поискат допълнителна информация. Тези, които искаха допълнителна информация, впоследствие най-често отказваха да се подпишат. На гърба на бланките нямаше информация относно целите на националната гражданска инициатива“, пояснява Цекулова, цитирана от БНР.

Симеонов срази Радев: Излиза като нацупено детенце, ръководено от мутри ВИДЕО

„Националната гражданска инициатива е инструмент, който си има точни реквизити, описани в закона“, уточни Надежда Цекулова.

„Когато човек се подписва за национална гражданска инициатива, оставя трите си имена, единния си граждански номер, постоянния си адрес и личния си подпис върху бланката. Това са сериозно количество лични данни", коментира тя. 

Много хора сложиха личните си данни на един бял лист и ги дадоха на един непознат човек“, разказа Цекулова и призова, когато даваме личните си данни, да сме по-взискателни и да се информираме.

Една от разликите между този протест и други, на които съм била е, че той е изключително нехомогенен. Хората са много различни. Виждат се най-различни хора, които са видимо с различни интереси, професионална ангажираност, социално положение. Обособени са групичките от провокатори, агитките, хората с децата, по-възрастните, по-млади хора“, сподели своите наблюдения Надежда Цекулова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!