Части от фасадата на стара сграда в сърцето на Бургас – край Компаса на ул. „Александровска“ – буквално рухна над главите на минувачи. Става въпрос за 4-етажната постройка на кръстовището между главната улица и ул. „Васил Априлов“, под която се намира денонощен магазин и бутик за часовници.

Инцидентът се е случил късно снощи, съобщават очевидци, които са били в непосредствена близост, когато изведнъж мазилката се е сгромолясала на земята, предава "Флагман".

Днес районът беше отцепен с бяло-червени ленти, които сигнализират за опасност.

За същата сграда е писано преди няколко месеца, с цел да се вземат мерки преди да се случи най-лошото.

Проверка установи, че от ТД „Приморие“ са добре запознати със случая. На директорката на дирекцията – Наталия Аргирова й бе зададен въпросът кой е отговорен за възстановяването на фасадата.

„Сградата е частна собственост. Тази сутрин са изпратени общински служители, които са връчили на собствениците предписание за ремонт на фасадата. Не е ясно от първия или от втория жилищен етаж е паднала мазилката, но това няма и значение – фасадите се водят общи части и като такива разходите за ремонти се поемат от всички собственици“, обясни Аргирова.

Голяма част от зданията по ул. „Александровска“ обаче не са такива като тези по бул. „Алеко Богориди“. Това значи, че собствениците им не са длъжни да ремонтират фасадите, съгласно една унифицирана визия. Също така значи още, че няма да получат и подкрепа от Община Бургас. „В момента има забрана за ремонти, но за такива извънредни ситуации има предвидена възможност за изключение, така че в това отношение собствениците няма да имат проблем“, заяви още Наталия Аргирова.

Едно обаче е сигурно – в най-кратки срокове ремонтът трябва да бъде извършен, защото застрашава здравето на десетките хиляди бургазлии и гости на града, които ежедневно преминават от там.