Краставиците са като бомби в стомаха, ако не ги обелите и не отстраните краищата им, които са най-богати на нитрати.
За да нямате дискомфорт, махайте жълтите листа от марулите, съдържат най-голямо количество нитрати, съветва председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова. <br /> <br /> Не оставяйте купените зеленчуци в найлонови пликове на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в нитрити, каза тя пред Нова тв.<br /> <br /> <strong>И това е интересно: <a href="https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/2317-vnimanie-polezni-produkti-chiito-sychetaniq-sa-loshi" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><u>Внимание! Полезни продукти, чиито съчетания са лоши -&nbsp;четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to</u></span></a></strong><br /> <br /> &bdquo;Нитратите са водноразтворими, термолабилни и водата, в която са сложени за изкисване, я изхвърляме, макар че ще загубим известно количество витамини и минерали&rdquo;, каза още проф. Байкова.<br />