„Смятам, че е напълно реалистично да се стигне до такова удължаване (на извънредната епидемична обстановка – б.р. ), гледайки фактите“ , каза пред д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрани, депутат от ДПС, член здравната комисия в парламента

БЛИЦ припомня, че вчера и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призова за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

„Нека да започнем с това, към този момент можем да направим следния анализ – икономическите заплахи пребориха епидемиологичната логика“, каза тя пред БНР и допълни:

„Имаше правила, които бяха приети, след това бяха либерализирани – това изглеждаше правилно решение към онзи момент. Когато говорим обаче за самодисциплина и разум, оказа се, че отново препотвърдихме, че българските граждани не са от най-дисциплинираните, нещо типично за много други страни“.

Доц. Ангел Кунчев посочи най-голямата ни грешка с К-19, довела до втората вълна

„Така или иначе ние в Закона за здравето разписахме, че подобна ситуация се управлява с наредби и заповеди на министъра на здравеопазването. Ето защо аз първо не изключвам обсъждането и намалението на някои от санкциите, които, може би ще бъдат по-работещи, ако са по-ниски размерите“, поясни д-р Джафер.

„Независимо от това дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка – има правила, има мерки, които трябва да се спазват и те са – миенето на ръце, дезинфекцията, дистанцията, избягване на многолюдни места и тези мерки трябва да се спазват винаги“, каза още д-р Джафер.

Тя посочи още, че спорът дали  болниците трябва да връщат пари на Здравната каса, получени за месеците на извънредната обстановка, е правен.

Предстои управляващите да представят нов текст за промяна в Закона за бюджета на Касата, който да регламентира този въпрос:

“Лечебните заведения работят при екстремни условия, те получават по-малко средства. От друга страна хроничните заболявания продължават да бъдат огромен проблем. Защото независимо дали формално е разписано, че сме в извънредна епидемиологична ситуация, или не се продължи тази обстановка – рисковите групи ще бъдат такива, каквито са били преди епидемията“.

БЛИЦ припомня, че според последните данни на Министерство на здравеопазването за последните 24 часа у нас има нови 130 заболели от коронавирус, един починал и няколко нови огнища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!