От Министерски съвет само потвърдиха, че след като има нарушения на правилата, ще има санкции. Трябва да покажем, че контрол има и ще има санкции. Започнахме с партийните централи, националния стадион. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Вчера уведомихме регионалните РЗИ, че трябва да потърсят всякакви източници на контрол“, уточни той.

По повод нарушаването на мерките от политици, той посочи, че не би разделил хората. „Има сред политиците такива, които спазват и не спазват. Разбирам чисто емоционално, че ни се иска да забравим. Но вирусът е наличен. Последните седмици ни показват, че вирусът удря там, където не се спазват мерките. С Борисов не съм говори, няма и нужда. Ще бъдат глобени всички от екипа на премиера и журналистите с 300 лв.“, посочи той.

„Има сериозен ръст на заболеваемостта. Няма как само в рамките на седмица да има промяна. При този голям брой заразени процентът на влизащите в болница е малко по-малък. Но това ще се потвърди след известно време“, посочи той.

По думите му има някаква граница на търпимост на обществото към ограничителните мерки. „Дори насилствено прилагане на ограничителни мерки, да не се пречи на икономиката. Ако вземем мерките, които взе Гърция преди 4-5 седмици, Гърция регистрираше по 5-6 случаи. Ние търсим баланса. И Гърция няма да остане с тези случаи след разхлабване на мерките“, заяви доц. Кунчев.

„Въпросът е как да пазим болните и най-вече възрастните. От всички заразени, не повече от 20% влизат в болница, не повече от 5-6 % са сериозно застрашени. Има хора, които са абсолютно сами. То не е само да му занесеш един път храна.“, заяви той.

„Много моля да се разбере, че при това заболяване праг няма, защото не го познаваме. Знаем за него от 6 месеца. Продължаваме да се чудим как в 1 семейство за 2 месеца болният не заразява никого, а в Перущица един пастор за няколко часа заразява всички“, коментира той.

„Има значение кого засяга – това медицински лица ли са, млади хора ли са, колко от тях имат нужда от медицински грижи, в една област ли са, или трябва да ги возим в друга болница. Моето лично мнение като епидемиоплог е, че всеки, който влиза в болница, трябва да бъде тестван.

Това е един много добър скрининг. Въпросът е кой да го плаща. Подкрепям лекарския съюз. Има идея за бързи тестове. Ако е положителен, ние поемаме PCR. Бързият тест е за сметка на болницата, а PCR на общественото здраве“, посочи доц. Кунчев.

По думите му решението кой е контактен и колко интензивен е контактът е на регионалния епидемиолог.

„Ако направите бърз тест до 10 ден, няма да намерите нищо. Ако си направите PCR тест до 5-6 ден няма да откриете нищо също. Затова е по-добре да се изчака 14 ден.“, препоръча той.

По отношение на кръвната група, доц. Кунчев заяви, че няма научни доказателства, че тя влияе. „Няма научни данни, че етносът влияе, че БЦЖ ваксината влияе, и аз смятах, че температурата влияе. Ние нямахме досега истинско лято с тези локви и дъжд. Нека имаме 10 дена температури над 30 градуса и ще видим“, заяви той.

„Има много хора, които спряха да се притесняват от заболяването. Лятото идва, тръгнахме на море, което е проблем за нас. Винаги, когато говорим за статистика не взимайте малък период от време, защото има случаен фактор. Аз бях в Гърция и видях. Те много по-сериозно спазват мерките, защото искат да тръгне туризма. Глобата там е 5000 евро“, посочи той.

„Есента не знам за какво да се подготвим и ако някой дойде и каже за какво да се подготвим и дали ще има втора вълна, нека кандидатства за Нобелова награда“, завърши той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!