Няма нови случаи на коронавирус у нас, сочат резултатите.

Това съобщиха от Оперативния щаб на редовния брифинг. 

"В момента продължава изследването на пробите и от двата засегнати региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни“, каза проф. Мутафчийски. Той съобщи, че до момента има 111 000 заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 000.

„В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 хиляди“, каза проф. Мутафчийски.

Той отбеляза, че днешният ден е бил много интензивен както за правителството, така и за Националния оперативен щаб.

Проф. Мутафчийски се спря на видеоконферентната връзка с участието на премиерите на редица страни-членки на ЕС и Израел, в която взеха участие и експерти. Разговорът бе посветен на мерките и борбата с коронавирус.

„Ключовата дума беше солидарност. Смисълът, който се влага в тази дума, е солидарност при взимането на мерки, солидарност в обмяната на информация, солидарност и в справяне с такава трудна задача, каквато е намирането на предпазни средства в глобален план“, посочи проф. Мутафчийски.

По време на разговора е бил отчетен проблемът с бавните тестове. По тази причина се налага разкриването на повече лаборатории.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!