Операция на подсъдимата Димитрина Калайджиева ще отложи делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, което е насрочено за края на седмицата. Това заяви за БЛИЦ Весела Сотирова, адвокат на семейството на посечената през 2000-та година адвокатка.
Калайджиева е подсъдима за друго престъпление пред британски съд, но ще трябва да претърпи тежка операция в Англия. Това на практика застопорява и процеса във Великобритания, като се случи от месеци и с българското правосъдие.
Адвокатите са били информирани да не се разкарват от Ямбол, защото състоянието на подсъдимата било много тежко и процесът няма да бъде подновен. Така в петък само ще бъдат прочетени новите факти и ще бъде определена нова дата за следващо заседание.
30-годишната адвокатка бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Случаят се прочу заради жестокостта на убийството и поради замесването на висши магистрати, включително и на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В предишни съдебни заседания свидетели заявиха пред съда, че Филчев е физическият убиец на младата адвокатка, с която бившият главен прокурор бил в приятелски отношения.
Делото беше застопорено за продължителен срок заради отсъствието на една от подсъдимите Димитрина Калайджиева, която бе заловена от британските власти и срещу нея бе заведено дело в Англия. Освен избягалата във Великобритания подсъдима, пред Темида по това дело са изправени съпругът й Пламен Калайджиев и бизнесменът Орлин Аврамов.
Милан Николов, БЛИЦ