Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще предложи днес общи насоки за постепенно излизане от карантината, наложена в държавите от ЕС заради епидемията от COVID-19.


Комисията ще представи своето виждане как държавите от ЕС могат съгласувано да приложат в подходящия момент насоките за излизане от карантината и за прекратяване останалите мерки, взети в тази посока, заяви говорител на ЕК.

По неговите думи съобщаването на насоките става необходимо заради обявените вече намерения на някои държави в следващите седмици да започнат отмяна на ограниченията.

Същевременно на жителите на Париж вече е забранено да излизат навън за физически упражнения през по-голямата част от деня. Досега спортуването на открито бе една от малкото основателни причини за напускане на дома при строгите ограничения, наложени в цялата страна на 17 март.

Другите основателни причини бяха отиване на работа, грижа за дете, посещение на лекар и купуване на основни продукти. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран каза, че е твърде рано да се говори за прекратяването на карантината, чийто срок изтича на 15 април.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!