Пенсионерите ще получават добавка към пенсиите по 50 лева за януари, февруари и март, реши парламентът, след като одобри на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване.

След края на разискванията, ресорният министър Деница Сачева заяви, че управляващите са се отказали от идеята за увеличаване на максималния осигурителен праг, защото по този начин ще останат повече пари в бизнесите, които имат висока добавена стойност:

“Приетият днес в Народното събрание бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., е разумен и реалистичен бюджет, който ще съдейства за по-доброто и по-бързо възстановяване на българската икономика и на пазара на труда“, каза министър Сачева и допълни:

“Не на последно място, чрез този бюджет, се прави важна крачка напред към заздравяване на архитектурата на българския пенсионен модел, а това е нещо, от което всички български граждани са заинтересувани, било то в качеството им на настоящи, или на бъдещи пенсионери“.

С приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. станаха реалност важни политики, водещи до укрепване на социалната защита на милиони български граждани. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на обсъждането на бюджета на ДОО.

БЛИЦ припомня, че от 1 януари близо 770 000 пенсионери с пенсии в минимални размери ще получат увеличение с 20 на сто на пенсиите си.

"Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 000 пенсионери, които към 2020 г. получават пенсия над минималния размер за съответния вид", каза Сачева.

С увеличението на максималния размер на пенсиите на 1440 лв. 25 600 пенсионери от общо 43 000 пенсии ще получат пенсиите си в действителен размер.
Осъвременяването по швейцарско правило на пенсиите с 5 на сто от началото на юли пък ще засегне доходите на над 2.1 млн. българи.

"В приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас през следващата година", коментира ресорният министър.

Тя изрази доволство, че с приемането на текстовете, депутатите са се уверили, че заложените параметри не жертват финансовата стабилност на ДОО, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план.