Уникални находки откриха в Провадия-Солницата, най-древният град в Европа, обитаван преди близо 6500 години. Заради добиваната в несметни количества сол, която в онези години била със стойността на злато, тук живеели най-богатите хора в Европа.
„Все още не ни е ясно каква точно е връзката, но причината за богатството, от наша гледна точка, на Варненския некропол, е именно солта на Провадия”, посочи проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт към БАН.

Затова не е изключено в центъра на града да има злато, по-внушително дори от Варненския некропол. Сред находките е медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа. Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата, информира bTV.

Друго разкритие е свързано с отбранителната стратегия на града. Най-древната европейска цивилизация е пазила богатството си чрез уникални радиални стени, които нямат аналог в света. Те са пречели на нападателите да проникват организирано.Според учените цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години. Доказателства за него са открити в кладенец на 64 века.

Новината за уникалните находки в Провадия идва само ден, след като стана ясно какви невероятни неща са открити на дъното на Черно море.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!