Бургаски затворници получават дрога чрез писма. Инспекторът на пандиза вземал по 300 лева от затворник, за да си затварял очите, твърди Иван Радев – Монката. Той излежава 6-годишна присъда за отвличане на наркодилър, пише "Флагман".
"В плика слагате 15 грама метаамфетамин и пускате писмото с една тетрадка, с химикал, картичка. И то идва тук. Съответният инспектор "Социални дейности" казва: „Имаш едно писъмце, но е малко тежичко. Отваря писмото и вижда наркотика. Викам: Е, какво от това, аз знам имената на сестра ти, ще си получи едни 300 лв до поискване, проблем ли е? Инспекторът казва: Никакъв проблем, просто друг път казвай предварително", каза Радев, цитиран от bTV.

Той твърди, че е професионалист в производството на метаамфетамин. Повече от 3 години го разпространявал зад решетките.

"Ако искате, и сега мога да ви донеса метаамфетамин. Ще ми дадете 2 минути да се кача догоре и ще ви донеса. Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо ниво", подчерта Монката.

Затворникът твърди, че, за да движи наркотрафика в миналото, се отчитал на настоящия заместник-директор на затвора Методий Владимиров, тогава оперативен работник.

По думите на Иван Радев един грам метаамфетамин в затвора е около 200 лв. Плаща се по различен начин - парични преводи, до поискване, в клонове на пощи, може да се плаща на ръка, може да се дават цигари.
„Наскоро едно момче се самоуби, но на това не се даде гласност. Заради лайната, които му бяха дали, му се увреди психиката и от страх, че някой искал да го изнасилва, се обеси. Това нормално ли е“, пита Монката.

Директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров призна, че затворниците намират начин да внасят дрога.

"Има различни възможности за това. Не изключвам човешкия фактор. Каналите са много, включително и директно хвърляне през стената на затвора", заяви Мангъров.

Иван Радев пък разкри, че срещу няколко стотачки затворниците могат да излязат в отпуска. Тарифата е 100 лв. на ден. Наскоро едно турче отиде така на сватба, добавя Монката.

Сестрата на Горан Горанов сподели, че не вярва той да е починал от естествена смърт, защото тялото му е обезобразено.