Пловдивският окръжен съд потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража“ на членовете на групата телефонни измамници.
В ареста остават Серафим С. (44 г.), Атанас А. (34 г.), Найден Д. (21 г.), Атанас П. (32 г.), Пламен П. (28 г.), Николай А., Васко А., и двамата на 18 г., Атанас П. (40 г.), Марин И. (35 г.), както и непълнолетните Георги П. (17 г.) и Венцислав М. (16 г.). Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Срещу тях са повдигнати обвинения за измами, като са се представяли за длъжностни лица и измамите са в големи размери и представляват особено тежък случай - чл. 210, ал.1, т.2, НК и чл. 211, НК. Съдът намери, че са налице основанията, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение. Единайсетимата са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода по чл. 210, НК от 1 до 8 години, а по чл. 211, НК от 3 до 10 години. Доказателствата по делото, събрани на този етап обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията. Преценено е, че е налице реална опасност да извършат друго престъпление, а освен това бе взета предвид и високата обществена опасност на деянията и факта, че част от обвиняемите са вече осъждани.

Групата бе разбита на 30 януари т.г. при мащабна полицейска операция с участието на над сто полицаи от Пловдив, София, Плевен и Русе. Униформените са задържали лицата в Левски и Ветово при едновременно претърсване на десет адреса. Иззети са множество мобилни телефонни апарати, SIM карти за тях, компютърни конфигурации, карти на населени места и други вещи. Операцията е проведена, след като в ОД МВР-Пловдив са получени множество сигнали от граждани, станали жертва на телефонни измами. Установено е, че при тези измами гражданите са били въвеждани в заблуждение, че техен близък е причинил пътно-транспортно произшествие, при което е настъпила телесна повреда или смърт на едно или повече лица. Хората са били мотивирани да предават значителни суми пари, плащани като гаранция за освобождаване на техните близки. Разследващите полицаи установили, че съпричастни към измамите са криминално проявени лица, живущи на територията на област Русе и област Плевен. При разкриването на групата са използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са предотвратени и пресечени телефонни измами в размер на около 90 000 лева. /Димана Тодорова, БЛИЦ