Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Това каза д-р Ивайла Давидова, началник отдел „Верификация на официалния контрол“ към БАБХ, по време на пресконференция във връзка с чумата и справянето със заразните болести при животните, предаде „Фокус“.

„С колегите от чисто медицинска гледна точка можем да изкажем няколко предположения за това как се е появила заразата. Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България.

Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин“, каза още тя. Д-р Давидова уточни, че с или без заболяване всяко движение на животни от точка А до точка Б трябва да става с документи. „Нелегалният превоз или търговия на животни са категорично забранени. Това е основното ни предположение в момента, но предстоят още проучвания“, обясни тя.

Стана ясно още, че екипите от ветеринари на БАБХ са изтеглени в момента от селата Шарково и Крайново заради барикади и стачки от доброволци. Те няма как да си свършат работата, коментираха за медиите от БАБХ. 115 животнище бъдат евтаназирани само в Шарково. А баба Дора продължава да чакат евтаназията на стадото си кози. Пет огнища са потвърдени досега от в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са около 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани досега, заяви и д-р вайла Давидова от БАБХ.

Чумата е особено опасна, силно заразна и ето защо мерките за превенция изискват най-високо ниво на биосигурност. Убийството във всяко населено място, в което има дори едно заразено животно, е нужно, но по хуманен начин. А другите животни се смятат за рискови и контактни“, каза Михаил Бащавелов, председател на съюза на ветеринарните лекари в Благоевград.

По думите му, за да се ограничи болестта, е нужна дезинфекция на стопанството, превозните средства и личното облекло. По думите на Камен Николов, от БАБХ ветеринарните специалисти са уведомили хората по местата чрез срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с много висок опит. „Няма друг начин да се справим с чумата, освен евтаназия на животните“, допълни той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!