Чумата беше открита първо в странджанското село Воден. Във фермата на Йордан Трифонов бяха първите унищожени животни - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча.

Зам.-земеделският министър министър Цветан Димитров посочи, че в неговия случай обезщетението ще бъде със средна цена 329 лв. на животно.

Трифонов каза, че първият симптом, който е забелязал е бил кръв по ректума на една от овцете. По-късно едно животно е починало, друго се е излекувало.

Той е категоричен, че не се съмнява в действията на БАБХ. Заболяването е опасно и ще има огромни стопански загуби, заяви Трифонов пред БТВ.

По думите му слабост в работата на Агенцията по храните е, че не са обяснили на хората, че животните могат да са болни, но да изглеждат здрави, в добра кондиция и да нямат признаци на болест. Не се съмнявам и в кръвните проби, няма как да приемем, че френска лаборатория ще манипулира резултатите добави животновъдът.

В близките две години той няма да има продукция, вероятно на третата. Категоричен е, че всичко зависи от адекватното обезщетение, иначе това ще обезсмисли гледането на животни в Странджа.

В същото време в района на Бургас се взимат мерки за ограничаване на заразата. Областният управител Вълчо Чолаков посочи, че са образувани пропусквателни пунктове, където се проверяват коли за опити да се изнесе месо, мляко и животни.