Лятното часово време ще бъде въведено на 29 март в 3 часа, съобщиха от Института по метрология. Тогава ще се извърши промяна на Националната скала за време с един час напред.
Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4 ч. българско време на 25 октомври, когато Националната скала за време ще се измести с един час назад.
Корекцията ще бъде въведена във всички национални системи за разпространение на часовото време. 
Франция и останалите европейски страни ще преместят напред с един час стрелките на часовниците си в неделя, за да преминат към лятното часово време. Така в неделя в 02:00 часа ще бъде 03:00 часа.

От 1998 година преминаването към лятното часово време и връщането към зимното часово време са съгласувани във всички страни членки на ЕС. Европейската комисия одобри през 2001 година този режим до лятото на 2011 година.

Мярката, въведена във Франция след петролния шок от 1974 година, цели да се правят икономии на енергия, като се намали осветлението, необходимо в края на деня.

Всяка страна обаче е свободна да избере като зимно време час, определен според меридиана на собствения си часови пояс. Така например Португалия, Великобритания и Ирландия са назад с един час спрямо Франция, докато Гърция и Финландия и балтийските страни са с един час преди Франция, съобщи Франс прес. /БЛИЦ