Да изчезнеш за 60 секунди с джип на президент. Как крадци задигнаха автомобил на Росен Плевнелиев от паркинг на мол в София - това ще разкаже Десислава Банова пред Нова ТВ.

В момента не е известно кой е посегнал на возилото. Според неофициална информация в столицата и околностите е в ход масирана полицейска акция по издирване на автоджамбазите.

Автоджамбазите, както информира БЛИЦ неотдавна, атакуват най-вече през нощта, а крайната им цел са скъпите и новите автомобили, като ги отмъкват за около една минута. Това стана ясно преди дни от данни на Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор”.

Специалисти посочват пък, че откраднатите возила в повечето случаи се разфасоват и се разпродават на части, за да се загуби дирята на колата и да не се разкрие престъплението.

Подобен бе и един от последните случаи на набези на автокрадци, при който скъпа кола беше задигната, разфасована и укрита в автоморга в Перник.

Там униформените открили части с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, заявена за открадната от Благоевград, както и двигател, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от друг скъп лек автомобил, отнет от София в края на месец ноември 2021 г.

“Професията” на автоджамбаза изглежда е целогодишна. Лятото набелязват разсеяни туристи по курортите, а зимата се връщат в градовете. За това говорят статистиките на силовото ведомство, които доказват ръст на кражбите в летните селища през топлите месеци и скок на набезите в големите градове през студените.

От ведомството съобщават още, че схемите се извършват с участието на две или три лица в най-честите случаи. Така те могат да дебнат, ако се появи собственикът на возилото. Апашите имат няколко плана за действие върху шофьорската врата - разбиват стъклото й с остър предмет или камък, увреждат патрона или изрязват дупка около ключалката.

От няколко години се забелязва и използването на специална джаджа, изработена да отключи возилото бързо и значително по-безшумно. От МВР отбелязват, че е важно гражданите да знаят, че това се случва за кратък период от време - между 30 секунди и 2 минути, без да има никакви повреди по ключалката на вратата.

Росен Плевнелиев е български предприемач, инженер и политик, 4-ти президент на Република България (22 януари 2012 – 22 януари 2017). Министър на регионалното развитие и благоустройството (27 юли 2009 – 9 септември 2011) в първото правителството на Бойко Борисов.

Плевнелиев печели президентските избори през 2011 г. като кандидат-президент на ГЕРБ на балотажа. На 19 януари 2012 г. Плевнелиев и Маргарита Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент на Република България пред Народното събрание. Встъпва в длъжност на 22 януари 2012 г., когато изтича мандатът на президента Георги Първанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!