Множество трупове на бездомни животни в найлонови чували откриха от Фондация „Четири лапи” на сметището в Благоевград след сигнал на местни природозащитници. Животните са умъртвени по особено жесток начин, констатираха от фондацията.
„Повечето трупове са целите в кръв, което означава, че са били умъртвени по мъчителен начин”, разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”, съобщава Дарик радио. „Веднага подадохме сигнал до Районната ветеринарномедицинска служба и РИОКОЗ, но техни представители не бяха допуснати до сметището заради заповед на кмета. Същевременно станахме свидетели на това, че роми безпрепятствено влизат в сметището и изнасят метални отпадъци за скрап. Опасенията ни са, че от Община Благоевград организирано избиват кучетата по улиците. Факт е, че след инцидент с нападнат от бездомни кучета гражданин, кметът Паскалев се закани, че проблемът ще бъде решен радикално и вече броят на бездомните животни е намалял с 39. Факт е също, че от центъра на града само за месец изчезнаха абсолютно всички животни, много от които са кастрирани и живеят там от години”, продължава разказа си Иванова.
Това е поредното грубо нарушаване на Закона за защита на животните. Природозащитниците са на мнение, че единствено инкриминирането на убийствата и мъченията на животни ще накара институциите да подобен род издевателства.
За цялата изминала година от Община Благоевград не са предприели почти нищо за овладяване на популацията от бездомни кучета е констатирала проверка на РВМС и фондацията. За близо 12 месеца по общинската програма са кастрирани едва 11 кучета.
Природозащитниците са категорични, че ще дойдат да работят в града едва след като бъдат разкрити извършителите на убийствата и получат достатъчно силни доказателства, че общината не е замесена и не възнамерява да прилага подобни противозаконни методи за справяне с бездомните кучета.
"Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни, поредният от които се очаква да стартира в Търговище следващата седмица. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните. /БЛИЦ