"Още следващата седмица ще обявим дали мерките ще бъдат облекчени", това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Още следващата седмица, както обещахме, когато имаме резултатите от една пълна работна седмица и видим каква е ситуацията в света, ще обявим дали мерките ще бъдат облекчени. В момента има една дисоциация.

На фона на много добрите резултати в България, виждаме едно много значително повишаване на заболяемостта в някои страни. Това ни кара да бъдем нащрек и да сме много внимателни при вземането на решения", заяви той пред БНР.

"По отношение на граничния контрол при вече развила се пандемия и вече засегнала всички страни е грешка да се дава голяма тежест на граничния контрол. Надзор трябва да има и всички влизащи трябва да бъдат поставяни под карантина или да се изисква отрицателен резултат, както го правим, но да прекъснем изобщо движението на хора би било грешка", добави Кунчев.

"Щамът циркулира още от края на септември най-малко. Десетки случаи има вече Нидерландия, Белгия, Франция, Дания, Гърция. Няма как да не бъде внесен рано или късно щамът, но ние имаме предимството докато той дойде в България да имаме малко повече информация, каквато вече получаваме. Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" показват, че са ефективни и за този вариант. Това дава сигурност, че с разширяване на имунизацията ще преодолеем тези заплахи", допълни той.

"Успяхме да намалим броя както на новозаболелите, така и на хората, които се нуждаят от медицинска помощ, но е рано да говорим за окончателно пречупване на тенденцията", каза още доц. Кунчев.

"Малко е рано да се говори за окончателно пречупване на тенденцията, но че се пречупи и успяхме да намалим драстично натиска върху здравната система се вижда от всички. Очевидно е, че успяхме да намалим броя както на новозаболелите, така и на хората, които се нуждаят от медицинска помощ или тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивните отделения", посочи Кунчев.

"Трудно е да кажем, че има единно мнение по въпрос за учениците. Няма го и световен мащаб. Болшинството от страните, които въведоха почти пълен локдаун не прекратиха дейността на детските градини и училищата. Малко трудно е да се каже в каква степен е тяхната тежест, особено при най-малките деца. Тя не е водеща и не е най-голяма, но безспорно по този начин може да се осъществяват контакти.

Стараем се винаги да търсим баланса между това да намалим риска и да не прекратяваме всички социални дейности, защото това води до тежки последици", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!