Ветото върху Изборния кодекс пада. ГЕРБ и Патриотичният фронт се събраха и решиха да не се съобразят с идеите на президента, съобщава bTV.

Те обещаха да върнат ниския праг на преференциите.

Паралелно с това, депутатите отложиха и решението да оставят без заплати отсъстващите депутати.

Президентът Румен Радев върна Изборния кодекс за повторно разглеждане от депутатите и призова БСП да се върнат в парламента. Мотивите на държавния глава за вето номер 14 е, че промените в Изборния кодекс издават отсъствие на воля за прозрачни и честни избори.

„Ние просто ще отхвърлим ветото и ще пристъпим към връщането на 7 процента преференция, за да може избирателите да пренаредят листите. Искаме да не се правят внушения и манипулации и нарушаване на изборни права”, каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Президентът е имал добри мотиви и нямам съмнение, екипът го е подвел. Не е противопоставяне на президента, и тъй като няма как да се оправя вето, ще го оправим в НС”, коментира Волен Сидеров. 

Искрен Веселинов от ВМРО пък каза, че щом ще се върне преференцията, ще подкрепят падане не ветото.  

Точката за заплатите на депутатите и тяхното отсъствие пък беше отложена по предложение на ГЕРБ.

От НФСБ предложиха при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за месец на депутатите да се удържа цяла заплата, както и Народното събрание да не поема допълнителните им разходи. 

Управляващите дори извадиха от дневния ред промените в правилника, с които се лишават от заплати отсъстващите депутати. Трябвало им още време, за да ги оформят. Но - скандалите избиха в друга посока, между Воля и ВМРО.

И докато депутатите се караха, в парламента на срещи при Цвета Караянчева и Цветан Цветанов последователно дойдоха турският посланик, главният прокурор и финансовият министър. Никой не каза нито дума
.