Абсурдно е оправданието, че промените в Закона за българското гражданство не са били съгласувани със служебния министър на правосъдието. Това каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева по време на брифинг във връзка с готвените от служебния кабинет промени, засягащи изборните права на българските граждани в чужбина.
„Била съм министър на правосъдието преди това съм била зам.-министър и т.н. и това оправдание звучи абсурдно меко казано. Ако министърът не знае какво изменение в няколко закона се предлага, това е абсурдно. Това е опит някой, който абсолютно не заслужава и няма нищо общо, да отнесе негативите, които те явно са осъзнали, че носят с този закон“, коментира тя. 

„Това е смешно оправдание, което злепоставя за пореден път институцията“, допълни Захариева.

„Министерството на правосъдието нито до сега се е занимавало с писане на Изборен кодекс, нито със Закона за политическите партии. Така че на някой експерт или директор да му хрумне и да го напише, е абсурдно оправдание“, каза още тя.

„Ние искаме да приобщим и да привлечем повече български граждани да имат връзка с родината си и да гласуват и го направихме с електронното дистанционно гласуване, което има срок за експериментално започване от 2018 година“, посочи тя. „Призоваваме веднага този закон да бъде отхвърлен“, каза още Захариева.

Георг Георгиев, председател на младежката структура на ПП ГЕРБ и депутат в 43-ото Народно събрание, заяви: „Явно служебното правителство не е разбрало, че е служебно и не е разбрало, че БСП не са спечелили изборите. За нас интересен остава фактът кой написа този проект на закон и кой си позволи и смяташе, че ще може по такъв начин с лека ръка да ограничи избирателните права на българите в чужбина“.

Тома Биков, съветник в Министерски съвет в кабинета „Борисов 2“ и избран за народен представител от ПП ГЕРБ в 44-ото Народно събрание, призова от своя страна президентът Радев да носи отговорност за действията на служебното правителство и да установи някакъв тип контрол и рамка върху това, което се случва в служебния кабинет.

„Искам да припомня, че предизборната кампания приключи. Имаме избрана партия, която в момента води преговори с други политически сили за съставяне на правителство. Молим г-н Радев и г-н Герджиков и всеки един от министрите, да се овладеят, да променят стратегията си, която беше подготвена те да управляват малко след като БСП са спечелили изборите. БСП не спечелиха изборите, така че има нужда от промяната на тяхната стратегия“, коментира Биков и призова подобни промени да бъдат оставени за обсъждане от тези, които са избрани за това, а не, които са назначени за няколко месеца.