Преди няколко месеца малолетно българско цигане вади нож на директора на католическата хуманитарна организация „Каритас“ в намиращото се северно от Неапол градче Мондрагоне - дон Освалдо. Нахвърля се върху свещеника с викове на италиански „Гладен съм!“ и му иска храна и пари.

На помощ на католическия поп се притичват работещите с него доброволци, цигането си плюе на петите, но случаят привлича вниманието както на медиите, така и на обществеността. Защото се оказва, че дон Освалдо е най-големият приятел на робуващите из полята около Мондрагоне към 2000 роми от Сливен.

БГ циганки пак ни посрамиха с голяма идиотия на най-натоварената търговска улица в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Осигурявал им всеки ден поне стотина безплатни обяда, учел малките мургавелковци на италиански, водел ромките на доктор да си лекуват гениталните болежки, прихванати от работата им с хербициди из оранжериите наоколо. Ех, не отказвал и ласки от циганките, но така твърди клеветническата клюка, разпространявана от местни недоброжелатели на свещеника – благодетел на пришълците от България. Все пак изваденият му от цигането нож не стреснал дон Освалдо и той продължил мисията си, просто защото сънародниците ни имали нужда от него.

Сеир в Лондон: Знойната манекенка Джоли скочи на "чернокож" в метрото - обижда го на "българин" и "расист" (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Според сътрудници на „Каритас“ и Общата италианска конфедерация на труда (ОИКТ), които тези дни установиха, че в момента в Италия в робски условия живеят и се трудят предимно в селското стопанство към 100 хил. чужденци, българските граждани сред тях са относително малко. Разбира се, толкова са в сравнение с румънските, албанските или тези от още 44 страни от Африка и Азия – установи бързо допитване на  в. „Монитор“. Става дума за малко над 3 хиляди нашенски роми най-вече от Сливенско, но има такива и от Белоградчишко, Пазарджишко и Кюстендилско. Най-голямата „българска колония“ е в Мондрагоне, където вече четири години идват да търсят препитание 2000 роми от Сливен. Всички те пребивават и работят нелегално, мнозинството пристигат за 4 – 5 месеца, доста остават по 8 – 9 месеца, а има стотина души, които вече са се установили за постоянно. Това са изключително семейства с деца, които местните работодатели настаняват срещу 100 евро месечен наем в напуснати от италианци кооперации, в чиито апартаменти обикновено спят по петнайсетина души. Тръгват към околните плантации със зеленчуци и други земеделски култури в пет часа сутринта и обикновено работят до тъмно, тоест по 12 – 13 часа на ден. Платата на мъжете е между 2 и 4 евро на час в зависимост от натоварването, жените получават от 1 до 1,50 евро на час, малолетните юноши и девойки по евро, а дечурлигата – 50 цента.

Според местния активист на ОИКТ Тамаро дела Корте едно семейство с 2 - 3 деца препечелва на час по-малко от 6,5 евро или чистата законна плата на работещ с договор италиански чирак. Синдикалистът посочва също така, че нашенците пребивават и работят съвсем нелегално, но никога никой не ги проверява, просто защото вероятно има негласно споразумение между местните земеделски собственици и властите. Но според Дела Корте циганите били доволни от заплащането си, защото у нас за същия труд те никога нямало да получат робските си италиански доходи.

Втората „по население“ българска колония е край намиращия в областта Пуля селскостопански център Фоджа. Там живеят и работят пак нелегално предимно в доматените ниви около 400 български роми, по-голямата част от които са пак от Сливенско. Те обитават малък комплекс от картонени и шперплатови бараки, който е известен в района като „българското гето“. Именно на пребиваващ в тази махала нашенец бе управляваният от чернокож ратай микробус, в който при катастрофа на миналия 6 август намериха смъртта си 12 мигранти от Африка. Българските и италианските посредници на останалите около 600 наши цигани са ги „разхвърляли“ най вече в областите Калабрия и Пуля. В първата те превиват гръб най вече в плантациите с цитрусови плодове, а във втората - в тези с маслинови дървета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!